Nejlepší výrobníky cukrové vaty 2024 – recenze, test, srovnání

Cukrová vata, to je pověstná cukrovinka, která se mnohým z nás spojuje s dětstvím. Věděli jste o tom, že cukrovou vatu lze vyrábět i doma, a to velmi jednoduše a dokonce i docela levně?

Jak vybrat výrobník cukrové vaty?

Pokud vás taková nabídka zaujala, přečtěte si náš návod na výběr výrobníku cukrové vaty.

Nejlepší výrobníky cukrové vaty

Názov Hodnotenie Detail
Nedis FCCM 100 FRD   ✔   DOBRÉ RECENZEZobrazit produkt
APT AG 137 F   ✔   ZLATÁ STŘEDNÍ CESTAZobrazit produkt
Retoo O162   ✔   LIDOVÁ VOLBAZobrazit produkt
Ariete 2973/01   ✔   VÍTĚZ TESTUZobrazit produkt
Orava CM-551   ✔   NÁŠ TIPZobrazit produkt
Livoo DOM 468   ✔   ZLATÁ STŘEDNÍ CESTAZobrazit produkt

Výrobníky cukrové vaty – recenze

Návod na výběr výrobníku cukrové vaty je jedna věc, samotný výběr druhá. Abychom vám ho ještě více usnadnili, připravili jsme si pro vás malý přehled recenzí. Při hledání recenzí spotřebitelů jsme zjistili, že existuje jen velmi málo plnohodnotných recenzí v slovenském či anglickém jazyce. Proto vám přinášíme ty naše.

Jak funguje výrobník na cukrovou vatu

Cukrová vata je pouze cukr v jiné konzistenci, který projde procesem roztání, zkapalnění a následného zvláknění. Výrobníky na cukrovou vatu proto nejsou velmi komplikovanými zařízeními. Většina z nich využívá takzvanou zvlákňovací hlavici s krytem, ​​do které nasypete cukr nebo jiné ingredience. V její blízkosti je zabudované topné těleso, které pomocí odstředivé síly roztaví cukr (zkapalní ho). Ten je následně vytištěn přes malé otvory, při styku s chladným vzduchem rychle ztuhne, a tím se přemění na pověstné pavučinky, tedy na cukrovou vatu.

Jak vybrat stroj na cukrovou vatu

Předtím, než začnete řešit jednotlivé technické parametry, design či cenu výrobníku cukrové vaty, byste si měli položit otázku, jak a na co ho budete využívat. Od vaší odpovědi se totiž odvíjí všechno ostatní, protože zařízení pro domácí použití nemůžete využívat na komerčních akcích a naopak, profi výrobník cukrové vaty by byl na její občasnou výrobu až příliš velkým luxusem.

Hobby výrobník cukrové vaty

Drtivá většina výrobníků cukrové vaty na domácí použití stojí od 750 do 1500 Kč. Tato zařízení mají podstatně nižší příkon, zahřívají se déle, nejsou uzpůsobeny na dlouhý provoz bez přestávky, můžete v nich vyrábět pouze menší vatu, a to za podstatně delší dobu (cca 20 min.). Proto nejsou vhodné pro komerční použití, ale ani na větší rodinné či dětské oslavy, na kterých potřebujete v průběhu krátkého času obsloužit více než 10 dětí. Není to neměnným pravidlem, ale modely za 1 200 Kč a více můžeme na domácí použití pokládat za zcela dostačující. Zvyknou mít příkon nad 500 W, takže příprava 1 "klubíčka" vaty vám nezabere hodinu.

Profi výrobník cukrové vaty

Profi výrobník cukrové vaty

Jakousi podkategorií profesionálních jsou poloprofesionální stroje na cukrovou vatu, které jsou vhodné i na větší rodinné oslavy. Tyto modely zvyknou využívat i obce, v nichž se jednou či dvakrát do roka koná akce pro děti. V tomto případě se pohybujeme někde mezi 5 000 až 7 500 Kč. Tyto výrobníky mají příkon nad 1 000 W, sběrnou nádobu s průměrem nad 50 cm a výroba 1 vatového klubíčka jim v průměru netrvá déle než 1 až 2 min.

Na závěr tu máme profesionální mašinky, se kterými se můžete klidně vydat na nejbližší jarmark a vydělávat na prodeji cukrové vaty. Jejich cena se pohybuje v rozmezí od 7 500 do cca 15 000 Kč, mají příkon od 1 200 W výše, průměr sběrné nádoby je od 52 do 72 cm, jsou vybaveny automatickým termostatem a jsou uzpůsobeny i na výrobu XXXL vaty za velmi krátký čas (méně než 60 s).

Technické parametry

Když máte jasno v tom, na co přesně a jakým způsobem budete využívat výrobník cukrové vaty, můžete se pustit do jeho výběru. V první řadě se zaměřte na jeho výkon, kapacitu sběrné nádoby, materiály a způsob údržby. Určitě nepřehlédněte ani to, zda spolu s ním dostanete i potřebné příslušenství.

Příkon a výkon

Příkon výrobníku cukrové vaty rozhoduje o tom, jaký bude mít výkon, no a ten zas ovlivňuje rychlost jeho nahřívání a rychlost procesu výroby samotné vaty. Příkon zařízení pro domácí použití se běžně pohybuje v rozmezí od 400 do 500 W. V nich vyrobíte 1 vatu v průměru za 15 až 20 min. Výrobník se totiž nejprve musí nahřát, co potrvá přibližně 10 min. Následné natáčení vaty na paličku bude trvat od 5 do 10 min. Pro srovnání, model s příkonem 1 000 W se nahřeje a "vyrobí" vatu za necelých 5 min.

Výrobníky cukrové vaty však mohou mít příkon až kolem 2 500 W nebo pouze 200 – 250 W. V prvním případě mluvíme o zařízeních, které jsou určeny pro komerční účely, takže při domácí výrobě vaty by šlo o zbytečně velkou investici. Naopak, modely s příkonem pod 300 W s největší pravděpodobností přestanete používat po 2 rázech, jelikož ztratíte nervy s neustálým čekáním.

Kapacita sběrné nádoby

Sběrná nádoba je ta část výrobníku, v níž hlavice cukr zkaramelizuje a přetvoří na pavučinky. Její kapacita tedy patří k nejdůležitějším parametrům, protože ovlivňuje to, jak velkou vatu si můžete vyrobit na jedenkrát. Průměr sběrné nádoby na domácích výrobnících cukrové vaty se zpravidla pohybuje kolem 27 až 30 cm.

Výroba cukrové vaty

Důležitým údajem je však také to, kolik cukru můžete nasypat do hlavice. Pro lepší představu, z 1 lžičky cukru vyrobíte vatu s velikostí, která se dá přirovnat k většímu kokosovému ořechu. Nyní vás možná zklameme, ale drtivá většina zařízení pro domácí použití je uzpůsobena pouze pro výrobu takto malé vatičky.

Poloprofesionální stroje za cca 5 000 Kč zvyknou mít sběrnou nádobu s průměrem nad 50 cm, ve které můžete za přibližně 60 s vyrobit malou až středně velkou vatu. Na XXL porci, jakou znáte z jarmarků, byste tedy potřebovali ještě mnohem výkonnější model.

Rozměry a hmotnost

Rozměry a hmotnost výrobníku na cukrovou vatu patří k důležitějším parametrům, jak se vám může zdát. V první řadě je třeba rozlišovat rozměry celého zařízení a rozměry sběrné nádoby. Celkový rozměr výrobníků se většinou pohybuje okolo (Š) 28 – 30 x (V) 22 – 25 x (H) 28 – 32 cm, přičemž ovlivňuje zejména jejich skladnost. Rozměry sběrné nádoby souvisí s její kapacitou, které jsme se věnovali výše.

Výrobníky většinou váží kolem 1 až 1,5 kg samozřejmě natrefíte i na vskutku ultra lehké modely, jejichž hmotnost nepřesahuje 500 g. Teď si asi říkáte, že lehčí výrobník je lepší výrobník. Věru ne. Jeho hmotnost je úzce spojena s použitými materiály, ke kterým se dostaneme o chvilku.

Zatím vám však můžeme říci alespoň tolik, že příliš lehké modely budou téměř s jistotou vyrobené z plastu. Hmotnost výrobníku rozhoduje i o jeho stabilitě. Pokud se rozhodnete pro kousek s váhou pod 2 kg, na jeho nožičkách by měly bezpodmínečně nacházet gumové přísavky. Při těžším zařízení jsou postačující i obyčejné protiskluzové vložky.

INFO: Nepřehlédněte ani údaj o délce napájecího kabelu. Čím je delší, tím více možností máte při umístění zařízení. Za jakési postačující minimum můžeme pokládat kabel s délkou 1,5 m.

Materiály a konstrukce

Konstrukce výrobníků by měla být pevná a stabilní, o čemž rozhoduje zejména použitý materiál. Nejlepší volbou, se kterou se zároveň setkáte nejčastěji, jsou různé druhy kovu. Samozřejmě zcela ideální je nerezová ocel. Na trhu však natrefíte i na plastové výrobníky, které vás nepochybně ohromí nízkou cenou. Nezapomeňte, že tato zařízení pracují při velmi vysoké teplotě a kombinace zahřátého plastu s potravinami není nejlepší. Jejich koupi vám proto určitě nedoporučujeme, pokud si však přece jen nedáte říct, najděte si aspoň model, který neobsahuje BPA.

Ovládání a funkce

Téměř na všech výrobnících cukrové vaty v cenové relaci od 7 50 do 1 200 Kč najdete pouze 1 tlačítko ON/OFF, pomocí kterého zařízení zapnete a vypnete. Toto řešení je určitě praktické, a to zejména tehdy, když bude cukrovou vatu vyrábět i vaše dítě. Na druhé straně musíte počítat s tím, že zařízení v podstatě nemáte jak ovládat.

Správné použití výrobníku cukrové vaty

Dražší modely disponují termostatem, popřípadě i tlačítkem či kolečkem na regulaci teploty. Tyto funkce jsou však opravdu nezbytné pouze tehdy, když chcete výrobník používat pro komerční účely nebo v něm připravovat vatu pro více než 30 lidí.

Údržba

Každý, kdo připravoval karamel na pánvi, ví, že její mytí není vůbec jednoduché. No a výrobník cukrové vaty bude po skončení její výroby špinavý minimálně dvakrát tak. Proto si určitě pořiďte model, které je možné co nejvíce rozebrat a pohodlně umýt, ideálně v myčce. Tradičně se setkáte s kousky, ze kterých můžete jednoduše odejmout pouze sběrnou nádobu a plastový kryt na ní.

Příslušenství k výrobníkům cukrové vaty

Prvním důležitým údajem je, jaké příslušenství dostanete už spolu s výrobníkem a jaké si k němu můžete a zároveň i musíte dokoupit. Samozřejmě, čím více toho dostanete již při koupi, tím lépe pro vás a vaši peněženku. K základnímu příslušenství patří ochranný kryt na sběrnou nádobu, paličky či kornouty a vhodný typ cukru.

Paličky

Paličky slouží k navinutí jemných cukrových pavučinek, tedy na výrobu samotné cukrové vaty. Na manipulaci jsou ve srovnání s kornouty o něco jednodušší. Paličky jsou většinou vyráběny ze dřeva (zejména z lipového) nebo z bambusu. Z hlediska zdraví jde o dobrou volbu, z hlediska financí a ekologie už ne.

Dřevěné paličky můžete teoreticky umýt, což platí samozřejmě pouze pokud z nich bude jíst totéž dítě nebo sourozenci, nemůžete to však dělat donekonečna. Paličky tedy musíte neustále vyhazovat a dokupovat nové. Pro lepší představu, 100 ks bambusových nebo dřevěných paliček koupíte za 12 až 36 Kč. Z plastu jsou vyráběny převážně kornouty. Údajně existují i ​​plastové paličky, v nabídce prodejců jsme však alespoň my na takový produkt nenarazili.

Dalším parametrem je tvar hůlek. Na výběr máte oválné a hranaté modely. Hranatý tvar hůlek zajišťuje lepší přilnavost cukrové vaty, v případě výroby té domácí, která nebude příliš velká, nicméně tento parametr nemusíte příliš řešit. Délka hůlek se tradičně pohybuje v rozmezí od 30 do 40 cm. Ani v tomto směru nemusíte sahat po XXL variantách, protože vaše domácí vata nebude extrémně velká.

Kornouty

Kornouty slouží také k namotání cukrové vaty. Pozor, pod tímto názvem se ukrývají 2 typy pomůcek, a to hrubé paličky nebo papírové kornoutky. Techniku ​​namotávání cukrových pavučinek na papírové kornoutky si budete muset trochu vytříbit. Výhodou však je, že vata má hezčí tvar a je "stabilnější".

Papírové kornouty na cukrovou vatu

Plastové kornouty se od hůlek zásadně neliší, jsou pouze podstatně tlustší a vhodné pro opakované použití. Jelikož jsou vyráběny z plastu, nepřehlédněte údaj o tom, zda obsahují nebo neobsahuje BPA. Přesnou cenu kornoutů se nám nepodařilo zjistit, protože jsme je nenašli v nabídce našich prodejců. V zahraničních e-shopech se však cena za 1 ks plastového kornoutku pohybuje okolo 25 Kč, ten papírový stojí pár korun.

TIP: U zahraničních prodejců, například na AlliExprese, najdete i duhové či dokonce světélkující LED plastové kornouty.

Ochranný kryt na sběrnou nádobu

Ochranný kryt na sběrnou nádobu by měl být určitě součástí samotného výrobníku cukrové vaty. Dobrou zprávou je, že to tak většinou i je. Kryt slouží k tomu, aby cukerné pavučinky zůstali ve výrobníku a na špejli, ne na vašem oblečení či nábytku. Doporučujeme vám, abyste už předem informovali o tom, zda si k danému modelu výrobníku můžete dokoupit i náhradní kryt v případě poškození toho originálního. Kryt by měl být snadno odnímatelný a ideálně omyvatelný v myčce nádobí. Všimněte si i jeho výšku.

Cukr na cukrovou vatu

Na výrobu vaty můžete použít i klasický krystalový cukr, finální výrobek však bude vypadat mnohem lépe, pokud použijete originální cukr na cukrovou vatu. Samozřejmě, ve srovnání s obyčejným cukrem je ten originální podstatně dražší. Cena 1 kg balení se pohybuje okolo 50 – 75 Kč. Pokud však vezmete v úvahu, že cukrovou vatu nebudete připravovat každý den, nejde o až takovou obrovskou investici. Cukry na cukrovou vatu jsou již zabarvené i ochucené, např. fialový s příchutí borůvky, růžový s malinovou příchutí, zelený s příchutí jablka.

POZOR: Při nákupu výrobníku cukrové vaty nepřehlédněte ani údaj o tom, zda cukr můžete dobarvovat pomocí potravinářského barviva.

Alternativy k cukru do výrobníku cukrové vaty

Cukrovou vatu si můžete vyrobit nejen z cukru, ale i z jiných sladkých ingrediencí, což však platí pouze tehdy, pokud je daný výrobník na takovou metodu uzpůsoben. Tuto informaci si proto ověřte ještě před koupi. První možností jsou obyčejné bonbony, přičemž můžete použít téměř jakékoliv, dokonce i takové, jako jsou Skittles nebo bonbóny bez cukru, resp. s umělým sladidlem. Jediným vysloveně nevhodným typem jsou gumové bonbóny. Druhou alternativou jsou všelijaké sladké sirupy, přičemž nemusí být slazené uměle, ale obsahovat pouze přirozený cukr (např. pravý javorový sirup).

TIP: Rozdíly v tom, jak vypadá cukrová vata vyrobená z různých ingrediencí, si můžete prohlédnout například v tomto videu:

Tipy na zajímavé produkty

Na závěr našeho návodu na výběr výrobníku cukrové vaty jsme si pro vás připravili i několik spotřebitelských recenzí a tipy na šikovné výrobky za přijatelnou cenu, které jsou dostupné i na našem trhu.

Jako první jsme si pro vás vybrali výrobník cukrové vaty Ariete Cotton Candy, který patří k poněkud dražším modelům. U nás ho najdete za cenu cca 1 500 Kč. Zákazníci si ho mimo jiné oblíbili i pro jeho krásný retro design, velmi jednoduchou obsluhu a možnost používání cukru, bonbónů a potravinářského barviva. Pokud vás zaujal, doporučujeme tuto recenzi, ve které můžete vidět celý postup přípravy cukrové vaty a samozřejmě i návod k obsluze samotného zařízení.

Dalším populárním výrobkem je výrobník cukrové vaty Lidl Silvercrest, a to zejména pro jeho nízkou cenu, neboť stojí pouze necelých 750 Kč. Samozřejmě, je vhodný zásadně na domácí použití a výrobu menšího množství vaty. Překvapivě má však celkem vysoký příkon (500 W) a součástí balení je i odměrka a 10 bambusových hůlek na namotávání vaty.

No a do třetice jsme si pro vás vybrali výrobník Orava CM-550. Jeho cena se pohybuje okolo 1 000 Kč a jde také o základní model, který je však na domácí použití více než dostačující. To, jak funguje, si můžete prohlédnout v této recenzi:

Jak používat výrobník cukrové vaty

Pokud si pořídíte klasický výrobník cukrové vaty, jeho používání bude velmi jednoduché. Určitě si podrobně prostudujte i návod, obecně to však vypadá nějak takto:

  1. Výrobník umístěte na rovnou, neklouzavou a zejména nehořlavou podložku.
  2. Zapněte jej pomocí tlačítka ON a do hlavice nasypte cukr, bonbóny nebo jinou surovinu na výrobu vaty.
  3. Nyní musíte počkat, dokud se výrobník nahřeje. Poznáte to tak, že se kolem hlavice začnou tvořit jemné cukrové pavučinky.
  4. Vezměte paličku a krouživými pohyby na ni postupně namotávajte pavučinku.

5 tipů na výrobu dokonalé cukrové vaty

  1. Pokud používáte dřevěné nebo bambusové paličky, před namotáváním vaty je namočte do vody a následně nechte mírně proschnout – jejich povrch musí být suchý, vnitřek však vlhký. Takto na nich bude vata držet mnohem lépe.
  2. Pokud používáte plastové kornouty, měli byste je natřít čímkoliv lepkavým, tedy například medem nebo sirupem. Jinak se z nich může vata sklouzávat.
  3. Paličkou či kornouty pohybujte plynule po obvodu sběrné nádoby. Vyhněte se prudkým a rychlým pohybům.
  4. Pokud se cukerné pavučinky netvoří nebo se ihned lepí na okraje sběrné nádoby, pravděpodobně používáte nevhodnou ingredienci. Samozřejmě, může jít také o chybu zařízení.
  5. Do hlavice nikdy nesypte více cukru, než povoluje výrobce.

Jak čistit výrobník cukrové vaty

Sběrná nádoba není jedinou částí, kterou musíte na výrobníku cukrové vaty pravidelně čistit. Největším problémem je hlavice, do které sypete cukr a která zároveň vyrábí vlákna vaty. Ta se, a to zejména na levnějších zařízeních, zašpiní skutečně rychle, klidně i po prvním použití. Problémem je, že se na ni, doslova, připálí cukr. Ten způsobí přehřívání zařízení a následně i jeho zhoršený výkon.

Hlavici proto čistit musíte. Otázkou však je, "jak?" Prvním krokem je odšroubování její vrchní části. V této chvíli uvidíte její vnitřek, které bude téměř na 100% pokryté černou připáleninou. Tu byste měli odstranit způsobem, který uvádí výrobce v návodu k použití. Bohužel, nenajdete ho při každém zařízení. V takovém případě postupujte následujícím způsobem.

  • Nejprve použijte mírně navlhčenou houbičku. Pomocí ní odstraníte méně připálenou část cukru.
  • K odstranění zažranější připáleniny můžete použít silný odmašťovací přípravek na grily či krby, popřípadě kyselinu citrónovou a drsnou houbičku.
  • Veškerou nečistotu, která zůstala na hlavici, už neodstraníte houbičkou ani žádným klasickým čistícím prostředkem. Na řadu tedy přichází jemný brusný papír.
  • Nejprve ním vybruste, co se dá a "uvolněnou" nečistotu odstraňte pomocí mokré houbičky.
  • Potom výrobník zapněte, aby se hlavice začala otáčet. Papír opatrně přiložte k jejímu povrchu a odstraňte zbylé nečistoty. Pozor, pokračujte pouze, dokud se hlavice nenahřeje.
  • Nakonec hlavici otřete čistou vlhkou utěrkou.

Dalším a zároveň méně komplikovaným způsobem je nalití vařící vody do hlavice (tam, kam byste jinak nasypali cukr). Nejprve ji nechte chvíli působit a pak výrobník zapněte. Připravte se na to, že voda bude stříkat všude kolem, takže na výrobník nezapomeňte nasadit ochranný kryt. Pokud byste po prvním čištění neviděli viditelný rozdíl, celý proces zopakujte ještě jednou.

POZOR: Čištění s vodou je povoleno pouze při výrobnících, ve kterých můžete používat tekuté potravinářské barvivo nebo sirupy.

Nejčastější otázky a odpovědi (FAQ)

Věříme, že jste na koupi výrobníku cukrové vaty změnili názor a už jej nadále nevnímáte jako úplnou zbytečnost. Pokud je tomu tak, připravili jsme si pro vás ještě několik odpovědí na často kladené otázky, které souvisejí zejména se samotnou výrobou cukrové vaty.

Mohu cukrovou vatu vyrobit i z hnědého cukru?

Ano i ne. Hnědý cukr je přirozeně vlhký, proto nejde o nejlepší volbu. Na druhé straně to není nemožné, takže pokud máte chuť na experimentování, klidně jděte do toho.

Mohu si ve výrobníku cukrové vaty vyrobit i vatu bez cukru?

Ano, můžete. Daná zařízení však musí být uzpůsobeny k používání bonbónů. Pak do něj stačí vložit bonbony s umělým sladidlem a cukrová vata bez cukru je na světě.

Mohu si vyrobit vlastní DIY výrobník cukrové vaty?

Věřte či nevěřte, ale ano, i to je možné. Na internetu najdete množství DIY návodů na výrobu domácího stroje na výrobu cukrové vaty. Samozřejmě, musíte počítat s tím, že výsledek nebude úplně stejný, jako při použití originálního zařízení. 

Starší modely, které již nejsou dostupné

Vaše hodnocení:
(90%)
Datum publikování: 11.11.2020
Datum poslední aktualizace: 20.09.2024

Autor
Tomáš Polakovič

Tomáš Polakovič

Připravujeme pro vás recenze, testy, hodnocení. Snažíme se vám poskytnout všechny informace, které vám pomohou při rozhodování s nákupem spotřebiče, elektroniky nebo jiného produktu. Zapojte se i vy do diskuse pomocí komentáře a pomozte někomu dalšímu.


Přidat komentář


Poslední články
Testovali jsme kuchyňské pomocníky MioMat a Luli Chef Midi: Který si vybrat?

Testovali jsme kuchyňské pomocníky MioMat a Luli Chef Midi: Který si vybrat?

Rychlá doba vyžaduje „smart“ řešení. A to nejen v práci, při sportu, péči o rodinu či domácnost, ale také při vaření. Právě... Přečíst článek

Jak vyčistit pračku od zápachu, plísně, vodního kamene – octem, kyselinou citrónovou, sodou bikarbonou

Jak vyčistit pračku od zápachu, plísně, vodního kamene – octem, kyselinou citrónovou, sodou bikarbonou

Ať už používáte pračku denně nebo několikrát do týdne, při každém praní se v jejích útrobách hromadí neodpařená voda a vodní... Přečíst článek

Elektrokoloběžka AERIUM H800 zvládne město i terén. Jaké jsou její hlavní přednosti?

Elektrokoloběžka AERIUM H800 zvládne město i terén. Jaké jsou její hlavní přednosti?

Hledáte praktický dopravní prostředek do města i na vyjížďky do přírody? Elektrokoloběžka AERIUM H800 je skvělou volbou.... Přečíst článek

Jak vyčistit myčku nádobí Electrolux, Bosch, Beko: octem, kyselinou citrónovou nebo sodou?

Jak vyčistit myčku nádobí Electrolux, Bosch, Beko: octem, kyselinou citrónovou nebo sodou?

Přestože myčku nádobí používáte denně, na její čištění často zapomínáte. Přistoupíte k němu až tehdy, když myčka najednou... Přečíst článek