Nejlepší tlakové hrnce 2024 – recenze, test, srovnání

Stále častěji se setkáváme s tlakovými hrnci, které můžeme označit jako zmetky. Některé mají nekvalitní dvojité dno, jiné nepraktické uzavírání, další zas nekvalitní silikonové těsnění, které dlouho nevydrží. Abychom předešli zklamáním, připravili jsme pro vás seznam nejlepších tlakových hrnců, které jsou ověřeny uživateli a nezávislými testy.

Vaření v tlakovém hrnci

Posbírali jsme testy tlakových hrnců, uživatelské recenze, komentáře v diskusích a všechno jsme spojili. Toto je výsledek, nejlepší tlakové hrnce pro letošní rok.

Nejlepší tlakové hrnce

Názov Hodnotenie Detail
Tefal Secure5 Neo 6 l   ✔   VÍTĚZ TESTUZobrazit produkt
BerlingerHaus Turbo 6 l   ✔   DNES V AKCIZobrazit produkt
Banquet Grande Red Belly 5 l   ✔   LIDOVÁ VOLBAZobrazit produkt
Tefal Clipso+ Precision 6 l   ✔   DOBRÉ RECENZEZobrazit produkt
Tescoma tlakový hrnec Ultima 6 l   ✔   NÁŠ TIPZobrazit produkt
Lamart LT1255 4 l   ✔   ZLATÁ STŘEDNÍ CESTAZobrazit produkt

Jak vybrat tlakový hrnec

Bez tlakového hrnce se kdysi neobešla žádná domácnost. Přestože se s příchodem moderních technologií používá stále méně, z pultů prodejen nevymizel. S tlakovým hrncem můžete při přípravě jídla ušetřit spoustu času a energie. Pokud nevíte, jak si tlakový hrnec vybrat, poradíme vám. Důležité jsou nejen objem a materiál, ale i bezpečnostní prvky

Výhody tlakového hrnce

Tlakové hrnce využijete kromě dušení rýže či masa i na rychlou přípravu hlbokomrazených potravin, zavařování či přípravu více druhů jídla najednou (díky oddělovací přepážce).

Doba vaření je v tlakovém hrnci kratší minimálně o polovinu, v závislosti na druhu pokrmu. Například vepřové maso v běžném hrnci dusíte přibližně 60 - 70 min, v tlakovém hrnci ho máte učiněno za půl hodiny, čočku v běžném hrnci vaříte asi 30 min., V tlakovém vám postačí 5 až 10 min.

Výhodou vaření v tlakovém hrnci je také to, že se z jídla nevytrácí vlhkost. Pokrm zůstává šťavnatější a nevytrácí se z něj tolik vitaminů a minerálních látek jako při běžném vaření.

Bezpečnostní prvky

Běžné tlakové hrnce zpravidla disponují ovládacím ventilem na nastavení vaření bez tlaku, s tlakem, resp. s možností nastavení úrovně tlaku. Ventil při překročení úrovně tlaku vypustí čas páry, aby se dostal na požadovanou hranici. Tlakový hrnec by měl obsahovat také pojistný přetlakový ventil, který v případě, že ovládací ventil selže (kvůli opotřebení či ucpání), vypustí přebytečný tlak. Samozřejmostí by měla být i bezpečnostní pojistka proti otevření v případě, že je hrnec pod tlakem

Para z hrnce

Poklice má obvykle několikanásobnou pojistku a kvalitní těsnění, které jsou zárukou toho, že bude poklice držet pevně e odolá návalem tlaku uvnitř hrnce. V případě selhání ventilů by zvýšený tlak unikl právě přes těsnění poklice, které je slabší než plášť hrnce.

K bezpečnostním prvkem se řadí i rukojeti hrnce - měly by být pohodlné, pevné a izolované. Samotný hrnec je dost těžký, proto by díky nim měla být manipulace s ním jednodušší.

Před prvním použitím je třeba si nastudovat návod, abyste minimalizovali bezpečnostní riziko způsobené neodbornou manipulací s tlakovým hrncem. Tlakový hrnec spolu s jeho komponentami jsou vždy testované na mnohem vyšší tlak, než jaký je maximální možný tlak při vaření. Proto pokud s ním budete pracovat podle návodu, nemusíte se ničeho obávat.

Materiál

Na výběr máte z tlakových hrnců vyrobených z hrubého hliníku s vhodnou povrchovou úpravou a nerezové oceli. Ocel je vhodnější, protože je nejen pevná, tvrdá a odolná proti poškrábání, ale je také antibakteriální a chuťově neutrální - neabsorbuje do sebe chutě jídla. V případě, že vlastníte indukční sporák, raději si předem ověřte, zda daný hrnec je na konkrétní způsob ohřevu vhodný.

Objem je důležitý

Při výběru myslete na to, že hrnec byste měli zaplnit maximálně do dvou třetin, v případě potravin, které zvětšují svůj objem (rýže, těstoviny apod.) jen do poloviny. Pro přípravu jídla v tlakovém hrnci je také nutné vždy použít určité množství vody (v závislosti na množství surovin a teploty vaření). Třeba proto počítat s rezervou v objemu.

Tlakový hrnec

Vybrat si můžete z hrnců s objemu 2,5 až 8 l. Pokud potřebujete hrnec jen pro sebe, případně i pro partnera či partnerku, vystačíte si s objemem do 5 l. Pro čtyřčlennou rodinu je vyhovující hrnec do 6 la pro velkou rodinu a lidi, kteří pravidelně vaří větší množství jídla, se hodí ten s objemem 8 l.

Cena

Tlakový hrnec s malým objemem seženete od 1 300 Kč, za kvalitnější je to 2 500 Kč a více. Skutečně špičkové výrobky jsou o něco dražší, jejich ceny se pohybují kolem 200 eur a více. Zvažte, kolik chcete investovat do daného výrobku a zda se vám více nevyplatí si připlatit a získat hrnec od ověřeného výrobce kuchyňského nádobí.

Nejčastější otázky a odpovědi (FAQ)

Na co byste neměli zapomenout při výběru tlakového hrnce? Kromě technických vlastností a parametrů se mnozí zajímáte o cenu a bezpečnostní prvky. Položit byste si však měli i otázky týkající se používání tlakového hrnce. Na ty nejčastější vám nabízíme odpovědi:

Jaký objem tlakového hrnce si mám zvolit?

Musíte nejprve zvážit, pro kolik lidí plánujete vařit. Tlakové hrnce pro jednotlivce se pohybují v objemu okolo 4 litrů. Tříčlenné rodině vystačí 6-litrový hrnec.

Z jakého materiálu jsou vyrobené nejlepší tlakové hrnce?

Tlakové hrnce se vyrábějí z kovových směsí, hliníku, keramiky a nerezu. Nejvhodnějším materiálem je nerezová ocel. Kromě toho, že nepohlcuje pachy a není zdraví škodlivá, se také snadno čistí.

Jaké jsou nejběžnější problémy s tlakovými hrnci?

Hrnec byste měli používat pouze pro účely, které jsou popsány v návodu, jinak může dojít k jeho poskození. Nejčastějšími poruchami jsou nedoléhání víka, únik páry a tepla, nefunkčnost pojistek.

Starší modely, které již nejsou dostupné

Vaše hodnocení:
(88.8%)
Datum publikování: 15.03.2017
Datum poslední aktualizace: 23.09.2024

Autor
Tomáš Polakovič

Tomáš Polakovič

Připravujeme pro vás recenze, testy, hodnocení. Snažíme se vám poskytnout všechny informace, které vám pomohou při rozhodování s nákupem spotřebiče, elektroniky nebo jiného produktu. Zapojte se i vy do diskuse pomocí komentáře a pomozte někomu dalšímu.


Přidat komentář


Poslední články
Testovali jsme kuchyňské pomocníky MioMat a Luli Chef Midi: Který si vybrat?

Testovali jsme kuchyňské pomocníky MioMat a Luli Chef Midi: Který si vybrat?

Rychlá doba vyžaduje „smart“ řešení. A to nejen v práci, při sportu, péči o rodinu či domácnost, ale také při vaření. Právě... Přečíst článek

Jak vyčistit pračku od zápachu, plísně, vodního kamene – octem, kyselinou citrónovou, sodou bikarbonou

Jak vyčistit pračku od zápachu, plísně, vodního kamene – octem, kyselinou citrónovou, sodou bikarbonou

Ať už používáte pračku denně nebo několikrát do týdne, při každém praní se v jejích útrobách hromadí neodpařená voda a vodní... Přečíst článek

Elektrokoloběžka AERIUM H800 zvládne město i terén. Jaké jsou její hlavní přednosti?

Elektrokoloběžka AERIUM H800 zvládne město i terén. Jaké jsou její hlavní přednosti?

Hledáte praktický dopravní prostředek do města i na vyjížďky do přírody? Elektrokoloběžka AERIUM H800 je skvělou volbou.... Přečíst článek

Jak vyčistit myčku nádobí Electrolux, Bosch, Beko: octem, kyselinou citrónovou nebo sodou?

Jak vyčistit myčku nádobí Electrolux, Bosch, Beko: octem, kyselinou citrónovou nebo sodou?

Přestože myčku nádobí používáte denně, na její čištění často zapomínáte. Přistoupíte k němu až tehdy, když myčka najednou... Přečíst článek