Nejlepší sous-vide vařiče 2024 – recenze, test, srovnání

Přestože jsou sous-vide vařiče na trhu již nějaký ten čas, pro mnohé lidi je to stále neznámý pojem. Co to je sous-vide vaření a jaké má pro vás benefity? Se sous-vide vařením jste se mohli setkat především v luxusních restauracích, ale stále častěji se takový způsob vaření dostává i do běžných domácností. Důvodem je kvalita jídla, které dokážete s takovým vařičem uvařit. Jde totiž o pomalé vaření ve vakuu, díky kterému si suroviny zachovávají svou přirozenou chuť, ale především všechny své živiny.

Jak se vybrat sous-vide vařič?

Prozradíme vám, co je sous-vide vařič, proč se vyplatí do jeho zakoupení investovat a poradíme vám i se správným výběrem. Podíváme se na podstatné parametry, které byste měli sledovat před koupí i na to, jak ho správně používat, abyste byli s konečným výsledkem maximálně spokojeni.

Nejlepší sous-vide vařiče

Názov Hodnotenie Detail
Profi Cook SV 1126   ✔   LIDOVÁ VOLBAZobrazit produkt
G21 Maestro WiFi   ✔   VÍTĚZ TESTUZobrazit produkt
Laica SVC107L   ✔   ZLATÁ STŘEDNÍ CESTAZobrazit produkt
Klarstein Quickstick   ✔   DOBRÉ RECENZEZobrazit produkt
Lauben Sous Vide Stick SV01   ✔   NEJPRODÁVANĚJŠÍZobrazit produkt
Steba Sous-Vide SV 2   ✔   PRO NÁROČNÉZobrazit produkt

Sous-vide vařiče – recenze

Přinášíme vám tipy na vhodné sous-vide vařiče, které vás nezklamou svým výkonem a ani funkcemi. Při výběru jsme zohlednily poměr ceny a kvality, jednotlivé parametry a přihlíželi jsme i na názory spotřebitelů, kteří daný produkt již vlastní. Který ze sous-vide Vaic vás zaujal nejvíce? Přečtěte si recenze vybraných produktů, které splňují všechny předpoklady pro snadné a pohodlné vaření metodou sous-vide.

Co je sous-vide vařič

Pojem sous-vide pochází z francouzštiny a v překladu znamená pomalé vaření ve vakuu. Možná jste tento výraz zahlédli v jídelníčku luxusní restaurace, protože takový styl vaření mají v oblibě špičkoví šéfkuchaři. Jak jsme naznačili, sous-vide vaření stále častěji proniká i do běžných domácností.

Sous-vide je léty ověřená metoda vaření původem z Francie, při které se suroviny pomalu vaří ve vakuově uzavřených sáčcích. Jak správně tušíte, na sous-vide vaření je nutné kromě sous-vide vařiče vlastnit i vakuovačkou a speciální vakuové obaly. Suroviny pomocí svářečky fólií umístěte do vakuového sáčku a pak je vložíte do vodní lázně s přesně nastavenou teplotou. Takové vaření trvá i několik hodin, záleží na tom, co chcete vařit.

Sous-vide vaření – ryby

Připravovat můžete různý druhy pokrmů – maso, ryby, zeleninu, ovoce a další. Jednotlivé suroviny můžete vařit společně i samostatně, podle toho, jaké jídlo připravujete. Potraviny se nejčastěji připravují při teplotě 55 až 60 stupňů Celsia. Výsledkem takovéhle pomalé přípravy jídla je skvěle uvařený pokrm, který si zachová svou texturu, barvu, chuť, vůni i šťávu. Co je ještě podstatnější, v jídle se zachovají i všechny důležité vitamíny, minerály a další živiny, které jsou důležité pro lidský organismus.

Sous-vide zařízení je schopno udržet vodu při ideální teplotě. Toto často neplatí u sporáků, protože hořák může způsobit nerovnoměrnost přípravy pokrmu. Sous-vide vařič vám zaručí, že jídlo se během přípravy zahřívá na konstantní teplotě při stejných podmínkách. Proto už i některé méně luxusní restaurace či bistra, které se zaměřují na zdravé stravování, přecházejí na sous-vide vaření. Tento kuchyňský elektrospotřebič má široké využití a kromě toho, že s ním připravíte chutné a zdravé jídlo plné živin, ušetříte i na energiích.

Proč si pořídit sous-vide vařič

Pomocí sous-vide vařiče můžete připravovat různé druhy pokrmů či dokonce nápojů. Spolehlivě uvaří maso, ryby, jogurty, dezerty, alkohol, domácí sirupy, ovocné pyré, zeleninu a cokoli dalšího, na co si vzpomenete. Jde o vysoce pohodlný styl vaření, který vám nezabere mnoho času, protože jídlo netřeba při vaření kontrolovat, míchat, podlévat ani otáčet. O vše se postará tento šikovný a inteligentní přístroj. Vy tak můžete svůj čas využít jinak – produktivněji, případně na odpočinek.

Příprava jídla stylem sous-vide je zdravá, protože můžete vařit bez použití oleje či tuku. Navíc pomalé vaření ve vakuu zajistí, že pokrmy jsou připraveny rovnoměrně a chutnají skvěle. Nemusíte se obávat, že se vám jídlo převaří, spálí nebo jakkoli jinak znehodnotí. Ze sous-vide přístroje vytáhnete křehké a šťavnaté maso či křupavou zeleninu plnou vitamínů.

Potraviny si zachovají svou přirozenou chuť nebo do sebe perfektně vstřebají chuť bylinek a koření, které jste přidali do sáčku. Při vaření ve vakuu nehrozí, že by vám šťáva vytekla na pánev či do hrnce. Zůstane spolu s potravinami v sáčku, proto si jídlo zachová svou šťavnatost a samozřejmě i svou barvu a texturu. K hlavním benefitem patří, že pokrmy si zachovají všechny své vitamíny, minerály a další živiny, které pomalé vaření při nízkých teplotách nezničí. Vy si tak pochutnáte na dokonale připraveném jídle, které je zdravé a dodá vašemu tělu potřebnou energii.

Příprava masa pomocí sous-vide vařiče

Sous-vide nádoba dokáže připravit až 20 steaků nebo jiných druhů pokrmů najednou. Jídlo stačí ochutit, vložit do speciálních sáčků, které vakuově uzavřete, nastavit požadovanou teplotu a dát vařit. Přístroj se o vše postará automaticky a vy ušetříte nejen čas, ale i kopu špinavého nádobí, které by se vám nahromadilo při klasickém vaření.

Konstantní vaření, které se používá při sous-vide, je šetrné k spotřebě energií. V průměru se při vaření spotřebuje tolik energie, kolik potřebuje pro svůj provoz 60-wattová žárovka. Se sous-vide spotřebičem se navíc zbavíte nepříjemného zápachu, který vzniká při běžném vaření. Jelikož je všechno jídlo ve vakuu, vaše kuchyně se nepromění na saunu plnou výparů, kterou musíte okamžitě vyvětrat.

Ačkoli donedávna bylo sous-vide vaření doménou špičkových šéfkuchařů v prestižních restauracích, stále častěji tento styl vaření proniká i do běžných domácností, které se chtějí stravovat zdravě a vytěžit z jídel co nejlepší chuť. Ponorný vařič pro sous-vide se stal dostupný a je ideální nejen do restaurací. Ocení ho všichni, kterým záleží na zdravé životosprávě, i ti, kteří nemají čas na stání u sporáku a věnování se vařeným jídlům. Jak jsme uvedli, o vaření se sous-vide vařič postará automaticky, díky čemuž si můžete užívat mnoho volného času.

Jak vybrat vhodný sous-vide vařič

Při koupi sous-vide přístroje patří k hlavnímu kritériu, pro kolik lidí chcete vařit. Od toho se bude odvíjet, zda sáhnete po sous-vide vařiči nebo raději zvolíte sous-vide hrnec, který je schopen uvařit několik pokrmů najednou. K podstatným parametrům patří i výkon přístroje, s jakou přesností lze nastavit teplotu, jakým způsobem se ovládá, zda má ovládací tlačítka, LCD displej nebo dotykový displej atd. Postupně si projdeme všechny důležité parametry, abyste věděli, podle čeho máte vybírat.

Typ přístroje

Sous-vide přístroje se dělí na dvě základní kategorie. Jednu tvoří ponorné vařiče, které jsou kompaktní, ale většinou s nimi najednou uvaříte menší počet jídel. Druhou kategorií jsou sous-vide hrnce, které jsou robustnější a v mnoha případech i dražší. Současně v nich uvaříte větší počet pokrmů, proto se vám hodí, pokud máte početnější rodinu nebo často přijímáte návštěvy.

Sous-vide vařič

Ponorný sous-vide vařič je kompaktní a skladné zařízení, které můžete snadno přenášet, a tak si gurmánský zážitek vychutnat i mimo domov. Vařič ohřívá a cirkuluje vodu, aby se během celého vaření udržela konstantní teplota. Drtivá většina je vybavena displejem, na kterém vidíte nastavenou teplotu, ta se pohybuje v rozmezí od 30 do 90 °C. Díky tomu, že teplotu lze regulovat podle toho, jaké suroviny vaříte, docílíte šťavnaté a měkké pokrmy, které si zachovají svou barvu, chuť i všechny vitamíny, minerály a další živiny. K běžné výbavě moderních sous-vide vařičů patří časovač, zvuková signalizace po ukončení vaření či automatické vypnutí přístroje.

Příprava jídla pomocí sous-vide vařiče

Sous-vide vařiče jsou zpravidla levnější než sous-vide hrnce a jejich nespornou výhodou je použití prakticky s jakýmkoliv druhem varného hrnce nebo nádoby. Někteří výrobci uvádějí minimální doporučenou hloubku nádoby, ve které budete vařit metodou sous-vide. Pokud vaříte menší množství pokrmu, zvolíte si malou nádobu. Při větším množství jídla zas sáhnete po velkém hrnci. Tato flexibilita a univerzálnost je velkým přínosem a protože samotný sous-vide vařič je kompaktních rozměrů, nemáte problém s jeho skladováním.

Sous-vide hrnec

Sous-vide hrnec je samostatnou jednotkou, která spíše připomíná malou pekárnu. Jelikož má hrnec robustnější konstrukci (většinou čtvercového tvaru), v kuchyni mu musíte vyhradit dostatek prostoru. Vodní lázeň, ve kterém se jídlo připravuje pomalým vařením při nízkých teplotách, je součástí samotného přístroje. Nemusíte tedy marnit čas hledáním vhodné nádoby na vaření.

Sous-vide hrnce jsou obvykle dražší a kvůli konstrukci nejsou vhodné na cestování. Jídlo připravené ve vakuu si tak vychutnáte jen v pohodlí domova. Při hrncích je vaření méně flexibilní, ale na druhé straně dokáží najednou uvařit velké množství jídla. To se hodí, pokud připravujete rodinnou oslavu nebo párty s kamarády. Sous-vide přístroj vám ušetří množství času a zejména vás odbřemení množství hrnců rozložených na sporáku, které byste museli využít v případě klasického vaření.

Vodní kapacita

Vodní kapacita se týká zejména sous-vide hrnců. Kapacita vody je úměrná velikosti stroje a ačkoliv jsou menší hrnce levnější, vězte, že nebudou schopny uvařit tolik jídla najednou jako rozměrnější modely.

Počítejte s tím, že velké sous-vide přístroje jsou drahé a zaplatíte za ně i několik tisíc korun, avšak na druhé straně vám usnadní vaření, pokud připravujete jídla pro mnoho lidí, nebo pokud plánujete vařit komplikované pokrmy pomocí více sous-vide receptů najednou.

Maso připravované metodou sous-vide

Přečtěte si v popisu výrobku, zda výrobce uvádí, kolik pokrmů s přístrojem uvaříte, nebo pro kolik osob s ním můžete vařit současně. Při ponorných sous-vide vařičích si všímejte, do jakého maximálního množství vody je vařič určen. Běžné ponorné sous-vide vařiče zvládnou rovnoměrně zahřívat do objemu 20 litrů.

Rychlost ohřevu

Rychlost ohřevu vody se při mnoha modelech podstatně liší. V parametrech přístroje proto nezapomeňte sledovat ani tento údaj. Rychlost ohřevu není až tak podstatná, protože kouzlo sous-vide vaření je v právě v tom, že jídlo se připravuje pomalu. Pokud vám na rychlosti ohřevu vody záleží, vybírejte z přístrojů, které dokáží vodu ohřát v co nejkratším možném čase.

Časovač

Časovač je skvělou funkcí, díky které nemusíte jídlo během přípravy sledovat. Můžete se věnovat jiným činnostem bez obavy, že by se vám jídlo převařili, spálilo nebo jakkoli jinak znehodnotilo. Moderní sous-vide přístroje vám dovolí připravovat jídlo až 99 hodin. Během několika dní tak nemusíte mít nad připravovaným jídlem žádný dohled. Přesto vám nedoporučujeme, abyste přístroj nechali po několik dní bez absolutního dozoru. Myslete na svou bezpečnost i bezpečnost vaší domácnosti, protože nikdy nevíte, zda se nevyskytne nějaká neočekávaná porucha. Mnohé sous-vide vařiče vás upozorní, pokud je v hrnci nedostatek vody nebo se po dovaření automaticky vypnou.

Připojení (Wi-Fi/Bluetooth)

Mnoho sous-vide zařízení je možné bezdrátově propojit se smartphonem. Děje se tak pomocí funkce Wi-Fi nebo Bluetooth. Pokud máte zájem sledovat vaření na displeji svého mobilního telefonu, je pro vás tato funkce podstatná. Pokud vaření nechcete sledovat, funkci nemusíte věnovat svou pozornost.

Co ještě zohlednit před koupí

Mnozí přední výrobci nabízejí multifunkční přístroje, které kromě pomalého vaření ve vakuu potěší přídavnými funkcemi. Je jen na vás, co vám víc vyhovuje. Před koupí se rozhodněte, zda chcete přístroj přenášet z místa na místo, nebo jej chcete mít fixně umístěn. V prvním případě sledujte jeho velikost i hmotnost a to, jak pohodlně se vám s ním manipuluje.

Sous-vide vaření

Nezapomeňte se v prodejně zeptat, zda je součástí balení i podrobný návod v českém jazyce, díky kterému vstoupíte do světa sous-vide vaření. Důležitým obsahem balení je i svářečka fólií, speciální fólie nebo takzvané zip lock sáčky na vakuové vaření. Ne každý výrobce toto potřebné vybavení přidává k výrobku, a proto si ho budete muset dokoupit. K nákladům za samotný přístroj se vám přičtou ještě náklady za dodatečné vybavení.

Abyste si vybrali správný sous-vide hrnec nebo sous-vide ponorný vařič je také vhodné sledovat recenze a hodnocení spotřebitelů, kteří sous-vide přístroj už mají. Zaměřte se na to, jak jsou s konkrétním přístrojem spokojeni, co se jim na něm líbí a co jim na něm vadí. Jejich postřehy z dlouhodobějšího užívání mohou být pro vás přínosem.

Nejlepší svářečky fólií 2024 – recenze, test, srovnání

Nejlepší svářečky fólií 2024 – recenze, test, srovnání

Uskladněním potravin ve vakuu můžete výrazně prodloužit jejich životnost. Zařízení, používané na tuto činnost se nazývají svářečky fólií nebo vakuovačky a jsou hojně využívány v restauracích a v profesionální gastronomii. Výrobci však postupně představují i ​​modely pro domácí použití s ​​výrazně nižšími cenami. Dáme vám tipy, na co můžete svářečky fólií použít, poradíme vám, jak si... Přečíst článek

Jak správně používat sous-vide

Sous-vide vaření není žádná věda. Jde jen o zvyk, že po koupi sous-vide přístroje už nemusíte stát nad jídlem a neustále ho kontrolovat, míchat či převracet. O vše se automaticky postará přístroj. Předtím, než dáte jídlo vařit, ale musíte udělat několik podstatných kroků. Podíváme se na ně.

Pro přípravu jídel metodou sous-vide potřebujete tři základní věci. K nim patří svářečka fólií, fólie na vakuování potravin (sáčky) a sous-vide hrnec nebo vařič. Někteří výrobci dodávají namísto svářečky fólií a speciální fólie takzvané zip lock sáčky, které vám přípravu usnadní.

  • Svářečka fólií – je potřebná na vzduchotěsné uzavření potravin, ale využijete ji i při běžném balení potravin, které chcete dlouhodobě uskladnit. Například na mražené potraviny.
  • Fólie na vakuování potravin (sous-vide sáčky) – jsou důležitou součástí výbavy při sous-vide vaření. Suroviny, které chcete vařit, zabalíte do fólií a neprodyšně uzavřete, až potom je vložíte do hrnce. Díky takto zabaleným potravinám si pokrm uchová všechny své chutě a živiny a při vaření z něj nevytékají žádné šťávy. Všechny ingredience zůstanou spolu pohromadě, díky čemuž má jídlo perfektní chuť.
  • Sous-vide hrnec nebo souosého-vide vařič – je na vás, zda si zvolíte hrnec nebo vařič, který je levnější alternativou. Hrnec s nastavitelnou teplotou se vám hodí tehdy, pokud často vaříte pro větší počet lidí. S kompletním sous-vide hrncem totiž dokážete najednou připravit až 20 jídel. Hrnec je však finančně náročnější a počítejte s tím, že za něj připlatíte. Ponorný sous-vide vařič je mnohem flexibilnější a kompaktnější, což umožňuje pohodlně ho přenášet z místa na místo a sous-vide jídlo si vychutnat i mimo domov.

Příprava surovin před vařením

Když už máte všechno potřebné vybavení na sous-vide vaření, stačí si připravit suroviny, které chcete vařit a ochutit je. Maso připravené metodou sous-vide si zachová všechny své přírodní chutě, ale pokud chcete rodinu či návštěvu překvapit, před zabalením do vakua ho pořádně ochuťte, chuť pepře prostoupí celým masem. K dalšímu kroku, který je nejdůležitější z celého postupu, patří vakuování. V tomto kroku vysajete veškerý vzduch ze sáčku a uzavřete ho, čímž se během vaření zabrání tomu, aby chutě a vůně opustili sáček. Nyní přichází na řadu samotné vaření, při kterém se potraviny připravují při nižších teplotách. Pozvolné vaření někdy trvá i hodiny, záleží na tom, co budete vařit. Tím, že se ingredience vaří déle a při relativně nízkých teplotách, jsou jemnější.

Sous-vide hrnec

Sous-vide teploty a časy vaření

Při sous-vide vaření se meze nekladou žádným surovinám. Ať už připravujete vepřové kotlety, hovězí steak, krkovičku, filety z ryby nebo kuřecí prsa, maso bude vždy měkké a šťavnaté. Hosty překvapíte dokonalou přípravou jako z restaurace, protože maso se bude pod vidličkou rozpadat, ale zároveň si na talíři udrží svůj původní tvar.

Při sous-vide vaření jsou podstatné teploty i časy vaření. Některá jídla si v případně potřeby můžete připravit předem a v sous-vide hrnci je jen dokončíte. Například maso osmahnete na rozpálené pánvi, ale musíte být dostatečně rychlí, abyste ho nevysušily. Teplotu pánve pak volte podle druhu masa. My se však zaměříme na přímé vaření pomocí sous-vide a prozradíme vám, jaké teploty jsou při přípravě jednotlivých pokrmů nejběžnější.

Sous-vide tabulka pro nejčastěji teploty a časy:

Potravina Teplota Čas
kuřecí prsa 63,5 °C 2 hodiny
vepřové koleno 71 °C 24 hodin a viac
hovězí steak (medium) 60 °C 4 hodiny
rybí filet 52 °C 20 minut

Pomocí sous-vide nemusíte vařit pouze maso, tento přístroj si stejně skvěle poradí i se zeleninou, houbami či vejci a dalšími surovinami. Třeba jen zvolit správný čas a teplotu, abyste byli s finálním výsledkem spokojeni. Teploty a časy uvádějí v přehledných tabulkách samotní výrobci sous-vide hrnců a vařičů. Najdete je na oficiálních webových stránkách a někteří dokonce nabízejí i aplikace, které je možné stáhnout si přímo do smartphonu.

Jakou teplotu zvolit při dalších surovinách:

Potravina Stupeň přípravy Teplota
vejce naměkko 64 °C
natvrdo 71 °C
míchané 75 °C
pasterizované 57 °C
zelenina, ovoce  - 84 – 87 °C
ryby, mořské plody rare 47 °C
medium rare 52 °C
medium 60 °C

kuřecí, krůtí, kachní maso

medium rare 56,5 °C
medium 60 – 64 °C
well done 80 °C
vepřové maso medium rare 56,5 °C
medium 60 °C
well done 71 °C a více
hovězí, telecí, jehněčí maso, zvěřina rare 49 °C
medium rare 56,5 °C
medium 60 °C
medium well 65,5 °C
well done 71 °C a více

Možné obavy spotřebitelů

Někteří spotřebitelé se vaření metodou sous-vide obávají, protože jej náročná. Všechno je to jen o cviku a o nastudování si správného postupu. Při nedodržování určitých zásad totiž nemusíte být s výsledným jídlem spokojeni. Samotné sous-vide vaření je však jednoduché, protože vaším jediným úkolem je připravit suroviny a ingredience, vložit je do speciálního vakuově uzavřeného sáčku, nastavit správnou teplotu a čas a o vše ostatní se automaticky postará inteligentní přístroj.

Jelikož se při sous-vide vaření vkládá jídlo do plastových fólií nebo sáčků, mnohým vadí, že musí vařit v umělé hmotě. Sáčky, které se používají při sous-vide vaření, jsou však certifikované na kontakt s jídlem, a proto by neměly obsahovat žádné nežádoucí látky. Alternativou je vaření ve skleněných obalech, které jsou dražší a navíc nedokážou tak dobře potraviny uzavřít, a proto se k nim může dostat vzduch.

Příprava jídla na sous-vide vaření

K obavám některých spotřebitelů přispívá fakt, že jídlo se vaří při nízkých teplotách. Teplá voda je skvělé prostředí k rozmnožování různých patogenů a některé bakterie a parazity se nezničí při nízkých teplotách. Řešením je citlivé potraviny, jakými jsou například různé druhy masa, připravit předem rychlým osmažením na pánvi. Maso v sous-vide hrnci pak už jen dovaříte, čímž bude uvařené rovnoměrně bez ztráty chuti, vůně a tvaru.

K mínusům metody sous-vide můžeme přidat dodatečné náklady na svářečku fólií a speciální fólie nebo zip lock sáčky. Mnozí přední výrobci dodávají vše potřebné v balení, ale u jiných si potřebnou výbavu musíte dokoupit. Tak či jinak, fólie nebo sáčky vám jednou dojdou a vy budete muset investovat do jejich opětovného nákupu. Jde však o položky, které vám v rozpočtu neudělají velký škrt, protože se dají koupit za relativně nízké ceny. Navíc zip lock sáčky lze používat opakovaně, stačí je jen důkladně umýt. I v tomto případě se vám sáček časem opotřebuje a vy musíte sáhnout po novém. Avšak ve srovnání s běžným sáčkem či vakuovací fólií má zip lock sáčkem delší životnost.

Cena a oblíbení výrobci

Cena sous-vide vařičů závisí na mnoha parametrech. Odvíjí se od toho, co všechno dostanete v balení k přístroji, jaký výkonný přístroj je, kolik má přídavných a praktických funkcí a pod. a v neposlední řadě od výrobce. Za osvědčenou značku, která nabízí kvalitní výrobky, si jednoduše třeba připlatit.

Obecně se za levnější považují ponorné sous-vide vařiče, které zvládnou najednou připravit menší množství pokrmů. Není to však pravidlo a za podobné ceny v obchodech i rozměrné sous-vide hrnce s velkou kapacitou.

Nejlevnější sous-vide přístroj si pořídíte již od 1 300 Kč. Jde o jednoduchý přístroj, který vás uvede do tajů vaření metodou sous-vide. Zpravidla v balení najdete jen samotný přístroj a vy si musíte dokoupit vakuovačku i speciální fólii nebo kapsy. Počítejte proto se zvýšenými náklady.

Suma za sous-vide hrnec se může vyšplhat až na několik tisíc korun. V tomto případě jde o profesionální stroje, které jsou vhodné do restaurace nebo bistra, kde je nutné uvařit velké množství pokrmů současně.

Za optimální ceny kvalitních sous-vide vařičů nebo hrnců pro běžné domácí použití se považuje cenová kategorie od 2 200 do 5 000 Kč. V tomto cenovém rozpětí získáte spolehlivý sous-vide přístroj, který disponuje všemi potřebnými funkcemi pro pohodlné vaření a přitom při mnoha modelech získáte v balení i vakuovací přístroj a sous-vide sáčky nebo speciální fólie. Vy se tak po rozbalení zboží nemusíte již o nic starat, stačí si jen prostudovat návod a pustit se do vaření. Odpadají vám dodatečné náklady na dokoupení nezbytného příslušenství.

K oblíbeným a zákazníky ověřeným značkám sous-vide přístrojů patří například Klarstein, Lauben nebo Steba. Kvalitní sous-vide přístroje nabízejí také značky Profi Cook, TFA, Caso či Medion. Sous-vide vařiče má v nabídce dokonce i známý obchodní řetězec Lidl, který ho prodává pod svou značkou Silvercrest. Jak vidno, nabídka je bohatá a je už jen na vás, který přístroj vám svými parametry bude vyhovovat nejlépe.

Nejčastější otázky a odpovědi (FAQ)

K častým otázkám spotřebitelů patří zejména to, zda je vaření metodou sous-vide bezpečné. Obávají se plastových sáčků či fólie, nesprávně nastavené teploty apod. Přinášíme vám odpovědi na často kladené otázky spotřebitelů, které vám objasní vše, co potřebujete vědět.

Je vaření v plastových sáčcích bezpečné?

Sáčky či fólie, které se používají při vakuování potravin, musí být certifikovány pro styk s potravinami a jsou speciálně určeny pro sous-vide vaření. Neobsahují žádné škodlivé látky ani sloučeniny, kterých byste se měli obávat. Příprava jídla v sáčcích je proto bezpečná. Při výběru správných sáčků nebo fólií si dávejte pozor, abyste vždy zvolili jen ty, které umí odolávat teplotám a jsou určeny k vaření.

Musím si koupit vakuovačkou?

Někteří výrobci dodávají vakuovačkou přímo v balení s vařičem. Jiní zas poskytují svým uživatelům speciální sáčky, které jsou opatřeny takzvaným zip lockem. Zip lock sáčky nepotřebují na uzavření jídla vakuovačkou. Ta se vám sejde v případě, pokud chcete prodloužit trvanlivost potravin nebo posunout vaření metodou sous-vide na vyšší level.

Kolik času mi zabere sous-vide vaření?

Mnoho lidí se obává zdlouhavého a náročného vaření. Samotná příprava pokrmů je však velmi jednoduchá. Stačí vložit do sáčku nebo fólie všechny potřebné suroviny a ingredience podle receptu. Sáček dokonale uzavřít, aby se do něj nedostal vzduch, pak nastavit na vařiči vhodnou teplotu a vložit jídlo do vodní lázně. O vše ostatní se automaticky postará sous-vide vařič a to bez toho, abyste ho museli kontrolovat. Příprava jídla vám proto zabere jen několik minut. Je pravda, že samotné vaření pak trvá o něco déle a v některých případech se může vyšplhat na několik hodin nebo dokonce dnů.

Prodlouží metoda sous-vide trvanlivost jídla?

Sous-vide styl vaření dokáže prodloužit trvanlivost jednotlivých pokrmů, protože vakuové balení chrání potraviny před atmosférickým kyslíkem. Tím se zpomaluje oxidace a následně i kažení potravin. Vakuově uzavřené jídlo vám vydrží v ledničce i několik dní. Je to výhodné tehdy, pokud si potřebuje jídlo připravit předem. Například si nachystáte steaky na víkendové grilování pár dní předem a když k vám dorazí návštěva, dokonale šťavnaté a propečené steaky máte připravené za pár minut.

Je pravda, že se mohu otrávit?

Sous-vide je skvělá technika vaření, pokud ji dokonale ovládáte. Při nedbalosti však může nadělat více škody než užitku. Sobě či vašim hostům můžete přivodit otravu jídlem, pokud nebudete dodržovat stanovené principy, hygienické zásady, způsob chlazení atd. Předtím, než se pustíte do vaření, si proto pořádně nastudujte, jak správně vařit metodou sous-vide.

Starší modely, které již nejsou dostupné

Vaše hodnocení:
(88.6%)
Datum publikování: 01.02.2021
Datum poslední aktualizace: 20.09.2024

Autor
Tomáš Polakovič

Tomáš Polakovič

Připravujeme pro vás recenze, testy, hodnocení. Snažíme se vám poskytnout všechny informace, které vám pomohou při rozhodování s nákupem spotřebiče, elektroniky nebo jiného produktu. Zapojte se i vy do diskuse pomocí komentáře a pomozte někomu dalšímu.


Přidat komentář


Poslední články
Testovali jsme kuchyňské pomocníky MioMat a Luli Chef Midi: Který si vybrat?

Testovali jsme kuchyňské pomocníky MioMat a Luli Chef Midi: Který si vybrat?

Rychlá doba vyžaduje „smart“ řešení. A to nejen v práci, při sportu, péči o rodinu či domácnost, ale také při vaření. Právě... Přečíst článek

Jak vyčistit pračku od zápachu, plísně, vodního kamene – octem, kyselinou citrónovou, sodou bikarbonou

Jak vyčistit pračku od zápachu, plísně, vodního kamene – octem, kyselinou citrónovou, sodou bikarbonou

Ať už používáte pračku denně nebo několikrát do týdne, při každém praní se v jejích útrobách hromadí neodpařená voda a vodní... Přečíst článek

Elektrokoloběžka AERIUM H800 zvládne město i terén. Jaké jsou její hlavní přednosti?

Elektrokoloběžka AERIUM H800 zvládne město i terén. Jaké jsou její hlavní přednosti?

Hledáte praktický dopravní prostředek do města i na vyjížďky do přírody? Elektrokoloběžka AERIUM H800 je skvělou volbou.... Přečíst článek

Jak vyčistit myčku nádobí Electrolux, Bosch, Beko: octem, kyselinou citrónovou nebo sodou?

Jak vyčistit myčku nádobí Electrolux, Bosch, Beko: octem, kyselinou citrónovou nebo sodou?

Přestože myčku nádobí používáte denně, na její čištění často zapomínáte. Přistoupíte k němu až tehdy, když myčka najednou... Přečíst článek