Nejlepší sekery 2024 – recenze, test, srovnání, zkušenosti
Obsah článku: + Zobrazit obsah článku
- Nejlepší kalače a štípací sekery
- Nejlepší univerzální sekery
- Sekery – recenze
- Fiskars X27 XXL 122503 štípací sekera
- Fiskars XS X7 121423 univerzální sekera
- Hecht 902000
- M.A.T. Fiberglass 1000 g
- Sekery na dřevo – druhy
- Důležité parametry při výběru sekery
- Orientační ceny seker od oblíbených a ověřených výrobců
- Nejčastější otázky a odpovědi (FAQ)
Sekera není nezbytností jen pro ty, kteří topí dřevem. Po ruce by ji měli mít také všichni vlastníci zahrad, sejde se však i vášnivým rybářům, vodákům či turistům. I když se může zdát, že výběr tohoto nářadí není komplikovaný, není to úplně tak. Pokud vám sekera nesedne nebo s ní budete provádět nesprávnou činnost, můžete ji velmi rychle zničit, nebo si ublížit.
Proto jsme pro vás připravili podrobný návod, jak a podle čeho vybírat sekeru, která vám padne jako ulitá.
Nejlepší kalače a štípací sekery
Názov | Hodnotenie | Detail |
---|---|---|
Hecht 901201 ✔ LIDOVÁ VOLBA | Zobrazit produkt | |
Kreator KRTGR8011 ✔ NÁŠ TIP | Zobrazit produkt | |
Fiberglass 2000g ✔ DOBRÉ RECENZE | Zobrazit produkt | |
Extol Premium sekera štípací ✔ ZLATÁ STŘEDNÍ CESTA | Zobrazit produkt | |
Fiskars Kalač X37 ✔ VÍTĚZ TESTU | Zobrazit produkt | |
Fiskars X25 ✔ NEJPRODÁVANĚJŠÍ | Zobrazit produkt |
Nejlepší univerzální sekery
Názov | Hodnotenie | Detail |
---|---|---|
Fiskars XS X7 ✔ VÍTĚZ TESTU | Zobrazit produkt | |
Juco Enpro ✔ LIDOVÁ VOLBA | Zobrazit produkt | |
Flo 33067 ✔ DNES V AKCI | Zobrazit produkt | |
Hecht 900680 ✔ VÝPRODEJ | Zobrazit produkt | |
Hultafors Hultan 500 g ✔ PRO NÁROČNÉ | Zobrazit produkt | |
Fiskars Norden N10 ✔ DOBRÉ RECENZE | Zobrazit produkt |
Sekery – recenze
Ať už hledáte kalač, kempovací nebo tesařskou sekeru, měli byste před samotnou koupí pozisťovať, jaké má daný produkt recenze. Tak nejlépe zjistíte vše o jeho plusech a mínusech. Připravili jsme pro vás několik recenzí, které by vám mohli s výběrem pomoci.
Sekery na dřevo – druhy
Než se dostaneme k specifikům a využití jednotlivých druhů seker, je třeba říci, že jejich názvy nemusí být vždy jednoznačné. Například kalače a štípací sekery jsou mnohdy považovány za stejný typ. Kálače se zas zvyknou označovat jako dřevorubecké, univerzální jak obyčejné a tak dále. Proto vám doporučujeme, abyste se při výběru orientovali i podle konkrétních parametrů, které si vysvětlíme níže.
Obouruční a jednoruční sekery
Obouruční sekery jsou těžší a mají delší topůrko. Do této kategorie bychom mohli zařadit modely s váhou od 2 kg výše a délkou nad 65 cm. Jsou určeny pro práci s velkými a hrubými kusy dřeva. Je to jednoduchá fyzika. Vyšší váha + delší topůrko = větší síla přenesena na čepel. Jednoruční sekery, které při práci držíte v zásadě jednou rukou, jsou menší, lehčí a slouží například na štípání menších třísek, osekávání větví a kůry nebo jiné podobné činnosti. Jsou také velmi dobrou volbou pro ženy.
Dřevorubecké a kalací sekery (kálačky)
Kalače bývají někdy označované také jako dřevorubecké. Z logického důvodu jsou obouruční, jednou rukou byste je zkrátka neudržely. Topůrko může být dlouhé i 90 cm a celková váha sekery nejednou přesahuje 5 kilogramů.
Úhel čepel při kálačkách se pohybuje v rozmezí od 40 do 60 °, proto patří k nejostřejším sekerám. Využijete je hlavně při kácení velkých dřevěných polen nebo kmenů stromů. Jsou uzpůsobeny i na kácení napříč dřevěným vláknem. V podstatě jsou jakousi manuální náhradou motorové pily. Pokud s ručním kácením dřeva jen začínáte, kálač nemusí být vhodnou volbou. Práce s ním chce hodně opatrnosti, ale hlavně cviku.
Štípací a univerzální sekery
Štípací sekery mají nižší váhu (1 – 2 kg), jsou kratší (44 – 70 cm), méně ostré (úhel od 30 do 45 °) a ostří zvykne být užší a delší. Využívají se na kácení třísek a menších polen. Můžete jimi také osekávát větve nebo využít při jiných pracích, kde potřebujete menší sekeru. Při práci s nimi je nutné vyvinout větší sílu a trefit to správné místo, a to kvůli méně ostré čepeli. Ze stejného důvodu jsou určeny na kácení po vlákně dřeva.
Takzvané univerzální sekery mají buď podobné, nebo menší rozměry, váhu i ostrost. Jejich využití je také podobné. Mnohokrát se zvyknou zaměňovat nebo prodávat v rámci jedné kategorie.
Kempingové, lesnické, tesařské sekery a sekery bez topůrku
- Sekery bez topůrka nejsou samostatným druhem, proto vám jen přiblížíme tento pojem. Většinou jsou jím označovány sekery, které jsou s topůrkem propojeny napevno (plastové, kovové). Pokud budete hledat jen samostatné ostří, můžete také hledat pod tímto názvem.
- Označení kempingové sekery se používá na příruční nářadí, které je určeno na cesty či stanovačku. Tyto sekery bývají malé až střední velikosti, najdete však i takové, které jsou zcela miniaturní, například pouze s 23 cm topůrkem. Ostří a hlava jsou většinou úzké. Tyto sekery slouží doslova jako záložní plán na nasekání několika třísek nebo "zabití" kolíků od stanu. Na kácení 3 kubíků dřeva si je určitě nepořizujte.
- Lesnické sekery zvyknou mít speciální prodloužené ostří, které chrání topůrko před poškozením. Tyto sekery jsou určeny hlavně na odvětvování a také štípání. Na zahradě je využijete hlavně při údržbě ovocných stromů nebo prořezávkách keřů. Nejsou výslovně určeny na kácení palivového dřeva.
- Tesařské sekery jsou specifické nástroje, které využívají ti, kteří pracují se dřevem, tedy tesaři. Ostří bývá tvarované do oblouku, má úhel cca 30 ° a délka topůrka se pohybuje okolo 50 cm. V "normálním" životě tyto sekery využijete také spíše jako záložní plán při kempování či na rybaření. Nejsou určeny na kácení dřeva ani osekávání větví.
Důležité parametry při výběru sekery
Sekera je složena z topůrku (rukojeť) a kovaného ostří (kovová část, kterou rúbete dřevo). Ostří tvoří hlava a oboustranně naostřená čepel. Tvar, materiál, váha, ostrost a délka jednotlivých komponent ovlivňuje, jak se vám bude s tímto nástrojem pracovat a jakou práci s ním můžete provádět. Při výběru proto nedbejte pouze na popis, tedy, zda jde o kalač, štípací nebo jinou sekeru, ale i na jednotlivé parametry.
Délka topůrku
V závislosti na typu sekery může být topůrko, a spolu s ním i sekera, dlouhé 40 až 90 cm. Samozřejmě, existují i kratší a delší sekery, pokud však mluvíme o klasických modelech na běžné používání, toto je jakýsi průměr. Běžné značení štípacích seker je S – XL, konkrétně délky se však mohou mírně lišit od výrobce k výrobci. Jiné druhy seker mohou být označeny úplně jinak nebo při nich tento údaj není uveden vůbec.
- Velikost S: 44 cm
- Velikost M: 65 cm
- Velikost L: 72 cm
- Velikost XL: 72 cm (tyto sekery bývají stejně dlouhé, avšak těžší než M-kové)
- Sekery s topůrkem nad 80 cm pocházejí z kategorie kálacích nebo dřevorubeckých
- Kratší topůrka, pod 40 cm, najdete například na kempingových nebo různých příručních sekerách
- Délka topůrka na univerzálních sekerách může být v rozmezí od 40 do 70 cm
Materiál topůrku
- Dřevěné topůrka: Nejčastěji využívanými druhy dřeva jsou buk, dub, jasan nebo ořech. Všechny patří k velmi pevným a odolným materiálům. Dřevěné násady se dají bez problémů vyměnit, jsou lehké a příjemnější na uchopení. Na druhé straně jejich jednoho dne budete muset určitě vyměnit. Problémem je i to, že dřevo pracuje. Proto se může ostří časem uvolňovat.
- Topůrka z umělé hmoty: Na jejich výrobu se používají různé druhy laminátu. Běžnými jsou i jiné druhy "plastu" v kombinaci se skleněnými vlákny. Plusem je lepší vyvážení a větší jistota, že vám hlava nikam nevyletí, neboť tyto sekery nejsou ze dvou, ale pouze jedné z části – topůrko je pevně spojeno s hlavou. Kvalitní sekery s umělohmotným topůrkem vám vydrží roky, jinak řečeno, existuje jen malá šance, že umělá hmota praskne při úderu nebo v důsledku opotřebení. Poškození však není vyloučeno, no a v takovém případě budete muset vyhodit celou sekeru.
- Kovové topůrka: Tyto topůrka jsou taktéž napevno spojené s hlavou sekery, v podstatě jde o jeden odlitek. Pokud jsou vyrobeny z kvalitní slitiny, jsou téměř nezničitelné. Ve srovnání s předchozími typy, jsou tyto sekery o něco těžší.
Celková váha sekery
Délka a váha sekery jsou většinou přímo úměrné, není to však pravidlem. Kalač s topůrkem dlouhým cca 80 cm může vážit klidně i o kilogram více než štípačka se stejně dlouhým topůrkem, protože má mnohem těžší klín.
Orientační celková váha seker:
- Štípací a univerzální sekery: S = 1 kg, M = 1,5 kg, L = 1,7 kg, XL = 2,5 kg
- Kalače: 3 – 5 kg
- Kempingové sekery: 0,5 – 2,5 kg
Čím těžší je sekera, tím větší sílu ní můžete vynaložit, tedy zároveň rozkácet i tvrdší nebo hrubší dřevo. Ovšem pozor. Pokud ji nebudete zvládat normálně zvednout, bude vám nanic. Také v tomto ohledu existuje jeden ověřený trik.
- Uchopte sekeru na konci topůrka jednou rukou.
- Postavte se rovně, nohy mějte u sebe a sekeru opřete ostřím o zem.
- Nyní ji s nataženýma nohama a zády zvedněte obloukem k hlavě.
Pokud dokážete sekeru několikrát po sobě a bez větších problémů dostat až k čelu, její váha je v pořádku. Pokud se vám po druhém zvednutí začne třást sval, musíte se pokrčit v kolenou, ohnout hřbet nebo prostě cítíte, že už nemůžete, vyberte si o něco lehčí model.
Ostří sekery: váha a úhel čepele
Ostří na kálací sekeře je většinou těžší než 3 kg. Díky tomu dřevo rozrúbete ne pomocí švihu, ale váhy. Při štípacích sekerách je naopak důležitější váš švih a přesnost. Proto je i ostří o něco lehčí. Hmotnost klínů můžeme uvést opět jen orientačně.
- Kalače: 3 – 5 kg
- Štípačky a ostatní sekery: 500 g -– 1,8 kg
Druhým důležitým parametrem je úhel ostří, tedy úhel čepele, od kterého se odvíjí i jeho ostrost. Jednoduché pravidlo zní, čím větší úhel, tím ostřejší sekera.
- Univerzální sekery: 30 °
- Štípací sekery: 35 °
- Kalače: 40 – 60 °
Tvar a tvrdost ostří
Na univerzálních a štípacích sekerách se nejčastěji nachází delší ostří s úzkou hlavou. To je vhodné zejména na kácení měkčího dřeva (z jehličnanů). Na kálacích a těžších sekerách je ostří kratší a má mohutnější hlavu (řečeno laicky, je buclatější). Poslouží vám dobře při kácení tvrdého dřeva z listnatých stromů.
Dalším typem je takzvané klínové ostří, které dělá ze sekery 2 v 1. Má zploštělou – plochou hlavu, po které můžete tlouci kladivem. Prodloužené ostří slouží k ochraně topůrka. Najdete ho hlavně na lesnických nebo odvětvovacích, výjimečnější i na štípacích sekerách.
Dostáváme se k předposlednímu parametru, a to k tvrdosti ostří. Tvrdost je označována zkratkou HRC. Jde o takzvanou zkoušku tvrdosti podle Rockwella. Nebudeme vás zatěžovat komplikovanými čísly a zkratkami. Při sekerách se nejčastěji setkáte s tvrdostí HRC 47-55. Čím vyšší číslo, tím tvrdší ocel, avšak pozor. Příliš tvrdé ostří toho sice vydrží více, je však velmi těžké ho nabrousit.
Materiál ostří
- Uhlíková ocel je v podstatě úplně obyčejná ocel – slitina železa a uhlíku. Na výrobu ostří seker se využívá nejčastěji. Je příznačná vysokou tvrdostí, do jisté míry dokáže odolávat korozi, snadno se brousí, čepel je odolná vůči poškození, na druhé straně je o něco náchylnější k deformaci. Při sekerách se nejčastěji setkáte s uhlíkovou ocelí 1 050 – 1 090, 1080 (japonské označení: SK5), 5150 nebo 5160.
- Aby mohla být ocel označena za nerezovou nebo legovanou, musí obsahovat minimálně 12% chromu. Chrom však ocel přirozeně změkčuje, proto je docela běžné, že ostří seker z nerezavějící oceli ho obsahuje v o něco menším množství. Z tohoto důvodu byste ani tyto sekery neměly nikdy nechávat dlouhodobě na dešti nebo na jiném vlhkém místě. Tyto ostří jsou odolné vůči poškození a odolávají korozi. Jelikož jde o měkčí ocel, jejich ostří může opotřebovat rychleji. Na výrobu seker se nejčastěji používá nerezová ocel 420 (čínský ekvivalent 2Cr13 3CR13), 420HC nebo CrMoV (setkáte se s ní např. na sekerách od Fiskars).
- Švédská ocel je celosvětově známým pojmem. Je extrémně odolná, pevná a má vysokou životnost. Sekery s takovým ostřím nejsou nejlevnější. Pro lepší představu, 2,5 kg štípací sekera značky Hultafors stojí okolo 3 500, mini sekera s 26 cm topůrkem od výrobce Gränsfors vás bude stát 4 000 Kč.
- Ostří seker může být vyrobeno i z takzvané kované oceli, která má typický vláknitý vzhled. Její výhodou je větší pevnost v tahu. Kvalitně zpracovaná kovaná ocel je velmi pevná a odolná. Poslední běžnou možností jsou ostří z broušené oceli.
Orientační ceny seker od oblíbených a ověřených výrobců
Cena kvalitní sekery není nejnižší. V supermarketech či stavebninách samozřejmě narazíte i na kousky za pár stovek, které se na první pohled od těch "značkových" nijak neliší. Rozdíl pocítíte až tehdy, když si v průběhu 2 měsíců budete muset koupit už třetí sekeru. Pokud hledáte kvalitu, poohlédněte se po ověřených značkách. Mezi elitu z výrobců se řadí značky Stihl a Fiskars, kvalitu nabízejí i značky Patriot a Husqvarna. Mezi spolehlivé výrobce seker patří také značky Extol a Hecht. Toto je několik z nich, které u nás patří k těm nejpopulárnějším.
Sekery Fiskars
Sekery Fiskars jsou bez přehánění zárukou kvality. Černo-oranžové provedení a plastové topůrko se skleněnou výztuží a 3D úpravou jsou přímo pověstné. Ostří se vyrábí z velmi kvalitní oceli (i nerezavějící). V nabídce tohoto výrobce najdete kálačky, štípačky i univerzální sekery. Jak to bývá, za kvalitu se platí, proto tyto modely nepatří k těm nejlevnějším. Štípací sekera velikosti S stojí cca 1 300 Kč, kalač téměř 2 000 kč. I přesto, že jde o sekery, které jsou "vcelku", topůrko se tedy nedá vyměnit, mají dlouhou životnost a jejich rozlomení napůl je velmi výjimečné.
Sekery Hecht
V nabídce tohoto výrobce naleznete také všechny typy seker. Ostří je na většině modelů ošetřené teflonovou vrstvou, která zvyšuje jeho životnost a odolnost. Plastové topůrko je podobně jako u Fiskars sekerách spojené s hlavou napevno a je vyrobeno z protiskluzového plastu se skleněnými vlákny (tzv. FiberGlass). Hecht sekery jsou cenově dostupnější. Univerzální sekery stojí v rozmezí od 150 do 450 a štípače od 200 do 1 000 kč.
Sekery Stihl
Do třetice tu máme značku Stihl. V nabídce tohoto výrobce najdete modely se sklolaminátovými i dřevěnými topůrkami, převážně však ty univerzální nebo štípací. Cenově jde také o dražší sekery. Na výrobu ostří se využívá kvalitní ocel (např. C60). Štípačky s laminátovým topůrkem stojí v závislosti na velikosti od 1 200 do 2 200 Kč, ty s topůrkem ze dřeva stojí v průměru asi o 200 Kč méně.
Nejčastější otázky a odpovědi (FAQ)
Sekeru by měl mít v dílně každý, kdo má zahradu, klasický krb a potřebuje občas pokácet dřevo, i lidé, kteří rádi kempují. O parametrech výběru jsme vám už prozradili vše, stále vám však napadají na toto téma různé otázky. Na ty nejčastější najdete odpovědi na tomto místě:
Jak pečovat o sekeru?
Jaká jsou pravidla bezpečné práce se sekerou?
Plastové nebo dřevěné topůrko? Které je pro mě vhodnější?
Datum poslední aktualizace: 23.09.2024
Přidat komentář
Poslední články
Testovali jsme kuchyňské pomocníky MioMat a Luli Chef Midi: Který si vybrat?
Rychlá doba vyžaduje „smart“ řešení. A to nejen v práci, při sportu, péči o rodinu či domácnost, ale také při vaření. Právě... Přečíst článek
Jak vyčistit pračku od zápachu, plísně, vodního kamene – octem, kyselinou citrónovou, sodou bikarbonou
Ať už používáte pračku denně nebo několikrát do týdne, při každém praní se v jejích útrobách hromadí neodpařená voda a vodní... Přečíst článek
Elektrokoloběžka AERIUM H800 zvládne město i terén. Jaké jsou její hlavní přednosti?
Hledáte praktický dopravní prostředek do města i na vyjížďky do přírody? Elektrokoloběžka AERIUM H800 je skvělou volbou.... Přečíst článek
Jak vyčistit myčku nádobí Electrolux, Bosch, Beko: octem, kyselinou citrónovou nebo sodou?
Přestože myčku nádobí používáte denně, na její čištění často zapomínáte. Přistoupíte k němu až tehdy, když myčka najednou... Přečíst článek