Nejlepší pomalé hrnce – slow cooker. Recenze, test, srovnání
Obsah článku: + Zobrazit obsah článku
- Nejlepší pomalé hrnce
- Pomalé hrnce – recenze
- Russell Hobbs 22740-56
- Bionaire CrockPot CSC024X
- Jak pomalý hrnec funguje a proč jej používat
- Provedení hrnce
- Ovládání – od termostatu přes časovač až po automatické programy
- Parametry a funkce slow cooker hrnců
- Nejčastější otázky a odpovědi (FAQ)
- Delimano Edesia 5* Cooker
- Delimano 18 v 1
- Klarstein Bankett Slow Cooker 6,5 litru
- Orava MH02
Tzv. slow cooker hrnce, resp. česky pomalé hrnce jsou nejnovějším trendem v oblasti zdravého vaření. Pomohou vám připravit jídlo jednodušší, zdravější a dokonce levnější než klasický sporák či trouba.
Podívali jsme se na to, co tyto hrnce dokáží a pomůžeme vám vybrat si ten správný pro vás. Také vám představíme nejoblíbenější modely.
Nejlepší pomalé hrnce
Názov | Hodnotenie | Detail |
---|---|---|
Russell Hobbs 22740-56 ✔ LIDOVÁ VOLBA | Zobrazit produkt | |
Jata JEOL2145 ✔ ZLATÁ STŘEDNÍ CESTA | Zobrazit produkt | |
CrockPot CSC063X ✔ NÁŠ TIP | Zobrazit produkt | |
Sencor SPR 7200SS ✔ PRO NÁROČNÉ | Zobrazit produkt | |
Lauben Slow Cooker 3500SB ✔ DOBRÉ RECENZE | Zobrazit produkt | |
Tesla SlowCook S500 ✔ VÍTĚZ TESTU | Zobrazit produkt |
Pomalé hrnce – recenze
Pomalé vaření má své nesporné výhody. Nejen co se týká přípravy jídla, ale i šetření vašeho času. Nevíte si z pomalých hrnců vybrat ten správný? Přečtěte si naše recenze, určitě mezi nimi najdete model, který vám bude vyhovovat.
Jak pomalý hrnec funguje a proč jej používat
Slow cooker je elektrický hrnec s odnímatelnou nádobou, který je určen pro přípravu jídel pomalým a delším vařením při nízké teplotě. To přináší řadu výhod – tou hlavní je, že díky pomalému vaření v rozmezí teplot 79 – 95 °C se v jídle uchová větší množství vitamínů a jiných pro tělo důležitých látek.
Jídla jsou zdravější i díky tomu, že do nich nemusíte přidávat žádný tuk. Připravované pokrmy se nepřipálí, protože povrch mnohých pomalých hrnců je tvořen nepřilnavou kameninou či teflonem – tyto povrchy se navíc jednoduše čistí.
Další výhodou je, že díky nízkým teplotám je vaření bezpečnější než na klasickém plynovém či elektrickém sporáku s horkou deskou, takže jídlo můžete nechat vařit bez dozoru. Pomalé hrnce mají dobrou tepelnou izolaci, díky čemuž mohou mít nižší elektrický příkon, čímž ušetříte nemalé množství el. energie a tím pádem i peněz.
Pro srovnání, výkon většiny slow cooker hrnců zřídka přesáhne 1 000 W, běžná dvojplotna má výkon 2 500 W, varná deska i několik kW. Navíc, při vaření v klasických hrncích uniká značná část tepla do okolí.
Slow cooker hrnce jsou tedy vhodné i pro vaření mimo domov – na koleji, na ubytovně, na chatě či na zahradě. Díky jejich slabému výkonu se nemusíte bát, že byste jimi nepřetěžovaly elektroinstalaci.
Lepší modely slow cooker hrnců disponují i časovačem, takže vaření je plně automatické. Ty nejlepší jsou dokonce vybaveny předvolenými programy na vaření různých druhů pokrmů s automatickou regulací teploty i hlídáním času.
Se slow cooker hrnci nemůžete uvařit všechny pokrmy. Nejvhodnější jsou na přípravu polévek, vývarů, dušeného masa na kousky jako např. guláš, perkelt apod., dušeného masa v celku, omáček, brambor, rýže, těstovin, zeleninových a míchaných příloh, džemů či marmelád.
Dražší modely tzv. multifunkčních hrnců vám umožní také smažit maso či ryby, péct chieb či dokonce vařit v páře.
Provedení hrnce
Slow cooker hrnce najdete v různých tvarech – některé jsou hranaté s tvarem kostky či obdélníku, jiné mají oválný či kulatý tvar. Výhodou hranatých je, že při skladování zaberou méně místa při vyšším objemu. Oválné se hodí např. na pečení drůbeže vcelku.
Objem pomalých hrnců se pohybuje v rozmezí 2 – 7 l. Objem volte podle počtu porcí a podle typu připravovaného pokrmu.
Počet porcí | Objem hrnce | Typ pokrmu | Vhodný tvar |
2 – 3 | 3 l | paštiky, džemy, dezerty, guláš, ragú |
kulatý, hranatý |
3 – 4 | 4 l | ||
5 – 6 | 5 l | ||
7 – 8 | 6 l | velké kusy masa, celá drůbež | oválný |
Co se týče materiálu, samotný vnitřek hrnce, který přichází do kontaktu s jídlem, by měl dobře vést teplo, jednoduše se čistit a pokrm by se v něm neměl připalovat. Nejčastěji se setkáte s kameninou, litinou či nerezovou ocelí.
Kamenina a nerezová ocel se nepřipalují a jednoduše se čistí. Litina je na čištění a údržbu náročnější, ale dokáže akumulovat velké množství tepla.
Většina slow cooker hrnců má vnitřní část vyjímatelnou, přičemž některé dokonce můžete použít na klasickém sporáku, abyste jídlo předpřipravili (např. osmažili maso při slabém výkonu hrnce). Pokud chcete využívat tento způsob vaření, přesvědčte se, že vnitřní část vámi vyhlédnutého hrnce je kompatibilní s vaším sporákem (plynovým, sklokeramickým či indukčním).
Ovládání – od termostatu přes časovač až po automatické programy
Nejlevnější modely slow cooker hrnců jsou vybaveny pouze vypínačem, případně skokovou regulací výkonu v 2 – 3 stupních. Jejich používání není příliš pohodlné, protože si při vaření zároveň musíte sledovat čas, abyste pokrm nerozvařily nebo nepřipálily.
Pokročilejší modely disponují i termostatem, který v hrnci udrží nastavenou teplotu. Dobrou funkcí je i časovač, který vám po uplynutí času dá zvukový signál – v levnějších modelech je časovač nezávislý na ovládání hrnce, v dražších po uplynutí času hrnec automaticky vypne, případně přepne do režimu udržování teploty, aby pokrm v hrnci nevychladl.
Ty nejlepší slow cooker hrnce jsou pak vybaveny automatikou, na které můžete nastavit buď teplotu a čas, případně i automatický program podle druhu a množství připravovaného pokrmu. Hrnec pak sám zvolí optimální teplotu a čas přípravy, přičemž teplotu může během vaření i měnit.
Ovládání těchto modelů je řešeno elektronickými tlačítky, přičemž většina z nich je vybavena i displeji, na kterých se zobrazuje aktuální teplota, čas či zvolený program.
Parametry a funkce slow cooker hrnců
- Příkon – při mnoha hrncích se pohybuje pouze ve stovkách Wattow (někde dokonce pod 200 W). Pokud ale chcete objemnější hrnec, sáhněte po výkonech nad 600 W. Příkon by měl být tím vyšší, čím má hrnec větší objem. Silný příkon potřebujete i v případech, že chcete v hrnci např. pražit maso či péct chléb nebo koláče.
- Typ ohřevu – některé levnější hrnce mohou být vybaveny pouze spodním ohřevem. V takovém případě bude pokrm náchylnější k připálení a budete ho muset čas od času promíchat, což zrovna nepřispívá ke komfortnímu používání. Lepší modely disponují nepřímým ohřevem, který teplo distribuuje rovnoměrněji. Může to být ohřev teplovzdušný, halogenový či dokonce indukční.
- Délka přívodního kabelu – čím delší je, tím budete moci hrnec umístit dál od zásuvky. Důležitým bezpečnostním prvkem je ale také držák na kabel, na který můžete navinout přebytečnou délku kabelu, případně systém automatického navíjení dovnitř hrnce (jako mají např. vysavače). Nebude tak hrozit, že by např. vaše dítě kabel vytáhlo a hrnec na sebe převrhlo.
- Poklice – může být odnímatelná jako při klasickém hrnci či vyklopitelná na pevných pantech. Druhá varianta nabízí lepší tepelnou izolaci, ale v tom případě nevidíte, co se s jídlem děje. Poklice některých hrnců jsou vybaveny bezpečnostními pojistkami, které je napevno zajistí. Díky tomu můžete hrnec během vaření bez problémů přenést jakmile vám začne překážet, a to bez toho, abyste obsah rozlili.
- Dětský zámek – uzamkne ovládací prvky hrnce a dítě ho nebude moci spustit. Zabráníte tím případnému spuštění naprázdno a připálení hrnce.
- Ochrana proti přehřátí – je řešena nejčastěji vratnou tepelnou pojistkou, která vypne hrnec v případě přehřátí topného tělesa a zabrání tak jeho přepálení (např. Když se vydusí veškerá tekutina z pokrmu).
- Udržování teploty – pomocí této funkce můžete udržet připravený pokrm teplý při čekání na servírování nebo během něj.
- Odložený start – díky této funkci můžete do hrnce vložit suroviny a načasovat začátek vaření na čas, kdy vám to bude vyhovovat. S odloženým startem vás tedy může čekat po příchodu z práce čerstvá večera.
Nejčastější otázky a odpovědi (FAQ)
Výběr pomalého hrnce by neměl být jen o technických vlastnostech a parametrech. Důležité je totiž především jeho praktické využití. Před samotným výběrem byste si měli odpovědět na několik základních otázek.
Co všechno se dá v pomalém hrnci připravit?
Jaké výhody má vaření v pomalém hrnci?
Jsou levné elektrické hrnce méně kvalitní?
Starší modely, které již nejsou dostupné
Datum poslední aktualizace: 20.09.2024
Přidat komentář
Poslední články
Testovali jsme kuchyňské pomocníky MioMat a Luli Chef Midi: Který si vybrat?
Rychlá doba vyžaduje „smart“ řešení. A to nejen v práci, při sportu, péči o rodinu či domácnost, ale také při vaření. Právě... Přečíst článek
Jak vyčistit pračku od zápachu, plísně, vodního kamene – octem, kyselinou citrónovou, sodou bikarbonou
Ať už používáte pračku denně nebo několikrát do týdne, při každém praní se v jejích útrobách hromadí neodpařená voda a vodní... Přečíst článek
Elektrokoloběžka AERIUM H800 zvládne město i terén. Jaké jsou její hlavní přednosti?
Hledáte praktický dopravní prostředek do města i na vyjížďky do přírody? Elektrokoloběžka AERIUM H800 je skvělou volbou.... Přečíst článek
Jak vyčistit myčku nádobí Electrolux, Bosch, Beko: octem, kyselinou citrónovou nebo sodou?
Přestože myčku nádobí používáte denně, na její čištění často zapomínáte. Přistoupíte k němu až tehdy, když myčka najednou... Přečíst článek