Sušení ovoce a zeleniny v sušičce. Jak sušit, doba sušení

Sušení je nejstarší a nejzdravější způsob konzervace potravin. Díky takovému zpracování si ovoce i zelenina zachová většinu ze svých vitamínů, minerálů a živin. Nejjednodušeji si potraviny usušíte pomocí sušičky ovoce a zeleniny. Aby si potraviny zachovaly svou chuť, barvu, vůni i stopové prvky, je nutné zvolit správnou teplotu i čas sušení. Přinášíme vám návod na sušení ovoce a zeleniny v sušičce, abyste měli zdravé potraviny celoročně k dispozici.

Sušení pomerančů v sušičce ovoce

Princip sušení spočívá ve snížení obsahu vody, protože bez vody se nemohou množit plísně, bakterie ani kvasinky. Sušené potraviny proto vydrží mnohem déle. Při jablkách, hruškách či meruňkách se můžete během sušení setkat s hnědnutím. Abyste tomu zabránili, před samotným sušením nakrájené ovoce namočte do čtvrt litru vody s jednou lžící citronové šťávy. Nechte ho okapat a až poté vložte do sušičky. Ovoce zůstane světlé. Jak tedy sušit?

Jak sušit ovoce v sušičce

Sušené ovoce vám nabízí zdravější alternativu mlsání. Doma si ho připravíte bez zbytečných aditiv, ale nezapomínejte, že v sušené formě má vyšší obsah cukru než v syrovém stavu. S jeho konzumací to proto nepřehánějte. K oblíbeným druhům sušeného ovoce patří jablka, hrušky, meruňky či banány, ale usušit si můžete prakticky jakýkoliv druh. Prozradíme vám časy sušení ovoce i ideální teplotu.

  • Jablka: na sušení jsou vhodné zejména kyselé odrůdy, ale můžete použít jakékoliv jablka, které jsou nepoškozené a zralé. Jablka omyjte, osušte, odstraňte jadérka a nakrájejte je na kolečka o tloušťce cca 0,5 – 0,7 cm. Slupku neodstraňujte, protože v ní se nachází mnoho vitamínů. Kolečka pak poklademe na pláty sušičky a sušte je při teplotě 30 – 50 °C. Šetrné sušení potrvá 5 až 8 hodin.
  • Meruňky: sušení meruněk v sušičce je jednoduché. Stačí si vybrat zralé nebo lehce přezrálé zdravé plody. Meruňky omyjte, osušte, překrojte na poloviny a zbavte pecky. Tyto plody se zpravidla krájejí pouze na poloviny, ale pokud chcete, aby se usušili rychleji, nakrájejte je na 4 až 8 částí. Menší kousky rozložte na pláty sušičky slupkou dolů a sušte je při teplotě 40 – 50 °C. Doba sušení bude záviset na výkonu vaší sušičky, no sušení potrvá několik hodin.
  • Banány: na sušení je vhodné vybírat zralé banány, které zbavíte slupky a nakrájíte je na 0,5 cm silné plátky. Při teplotě 70 °C bude trvat sušení 6 hodin. Pokud vám nevadí delší sušení, teplotu nastavte na 40 – 50 °C a ovoce nechte v sušičce, dokud nebudou plátky tvrdé.
  • Švestky: nejlepší výsledky dosáhnete s úplně vyzrálými plody, proto na sušení upřednostňujte pozdní švestky. Švestky je vhodné sušit celé včetně pecky, ale pokud je chcete bez pecky, jen je trochu nařízněte a pecky vyberte aniž abyste je rozkrojili. Pokud máte menší sušičku a celé plody se vám do ní nevejdou, rozkrojte je a sušte slupkou dolů 15 až 30 hodin při teplotě 40 – 50 °C.
  • Hrušky: zpracovávají se podobně jako jablka. Vyberte si sladké, zralé a nepoškozené plody, které omyjte, osušte a nakrájejte na čtvrtiny. Sušte při teplotě okolo 50 °C. Chcete-li čas sušení zkrátit, namísto čtvrtin hrušky nakrájejte na plátky o tloušťce 0,7 – 1 cm.
  • Hrozny: bobule bez pecek oddělte od hroznu a sušte celé plody. Pokud preferujete menší kousky, hrozny můžete rozpůlit. Pro dosažení optimálních výsledků se suší při teplotě 30 – 50 °C a takové sušení potrvá cca 12 hodin.
  • Třešně: toto aromatické ovoce s pevnou dužinou omyjte, predeľte na polovinu a zbavte pecek. Potom ho položte na pláty sušičky vypouklou částí směrem dolů a sušte při teplotě 30 – 50 °C. Stejným způsobem můžete usušit i mirabelky. Sušení potrvá 20 hodin.
  • Ananas: ovoce očistěte, oloupejte a nakrájejte na 1 cm silné plátky nebo libovolné menší kousky. Sušte při teplotě 40 – 50 °C po dobu 9 až 12 hodin.
  • Jahody: jsou obzvláště náchylné na hnilobu i plíseň, proto je nutné postupné sušení. Jahody nakrájejte na plátky o tloušťce 0,5 cm, případně je rozčtvrťte. Sušení při teplotě 30 – 50 °C probíhá 7 až 10 hodin v závislosti na výkonu sušičky.
  • Pomeranče: sušení pomerančů v sušičce potrvá podle toho, na jaké silné plátky je nakrájíte. Teplotu lze nastavit nad 60 °C a sušit okolo 10 hodin.

Nejlepší sušičky ovoce 2024 – recenze, test, srovnání

Nejlepší sušičky ovoce 2024 – recenze, test, srovnání

Sušení je starobylou metodou konzervace různých potravin, od bylinek přes houby, ovoce, zeleninu, až po maso.   Byly doby, kdy sušení probíhalo takříkajíc svépomocí improvizací, což dnes již není nutné řešit. Moderní sušičky totiž nabízejí cenově dostupný způsob, jak rychle a efektivně nasušit téměř vše, co se vám na zahrádce či v sadě urodilo. Jak si vybrat správnou sušičku... Přečíst článek

Jak sušit zeleninu v sušičce

Kromě ovoce sušička skvěle poslouží i při sušení zeleniny. K velmi oblíbeným patří rajčata, pokud je máte dostatek, můžete si připravit skvělou středomořskou pochoutku. Zde však možnosti sušičky nekončí a poslouží i na sušení kořenové či další zeleniny, kterou pak můžete využít při vaření polévek, omáček a podobně. Některé druhy zeleniny je nutné před sušením předpřipravit takzvaným blanšírováním. To spočívá v několikaminutovém vaření zeleniny ve vroucí vodě s trochou soli a v následném ochlazení studenou vodou. Pojďme na to však pěkně po pořádku.

Sušení mrkve v sušičce ovoce

  • Rajčata: vyberte si zralé rajčata, které nemají poškození v podobě plísní či hniloby. Omyjte je pod tekoucí vodou, odstraňte stopky a vyjměte dužinu i semínka. Pokud vám vadí slupky, rajčata můžete oloupat. Následně je nakrájejte na přibližně stejné půlky nebo tenčí plátky. Rajčata pak poklaďte na sušící plát tak, aby se nepřekrývaly. Osušte je papírovou utěrkou a můžete je také osolit, ale není to nutné. Sušičku ovoce a zeleniny nastavte na teplotu 50 °C a sušte 7 až 10 hodin podle velikosti nakrájených kousků.
  • Mrkev: vyberte si zdravou mrkev, důkladně ji omyjte, oloupejte a potom ji nakrájenou blanšírujte v páře nebo ve vařící vodě. Postačí 2 minuty a následně ji zchlaďte studenou vodou. Je vhodné, pokud mají pokrájené kolečka tloušťku 1 cm, ale můžete zvolit i hrubší pláty, ačkoliv doba sušení se prodlouží. Kolečka mrkve rozložte na sušící plát a nastavte teplotu v rozmezí 52 – 56  C. Sušení potrvá 6 až 10 hodin.
  • Petržel: tato kořenová zelenina obsahuje množství živin, před sušením ji zbavte natě, oloupejte a pořádně omyjte. Potom petržel blanšírujte přibližně 3 minuty se špetkou soli v celku. Následně zeleninu prudce zchlaďte ledovou vodou a mírně osušte. Petržel pokrájejte na cca 1 cm tlusté kroužky a vložte do sušičky ovoce a zeleniny. Nastavte teplotu od 35 do 65 °C a sušte 6 až 8 hodin. Podobně jako petržel zpracujete i pastinák či celer.
  • Paprika: obsahuje hodně vitamínu C, dokonce více než citron, proto její zásoby oceníte. Papriku očistěte, nakrájejte ji na malé kousky a blanšírujte po dobu 2 minut. Potom papriku nechte okapat v cedníku a následně ji osušte. Takto připravenou papriku rovnoměrně poklademe na plát a na sušičce nastavte teplotu 50 °C. Sušení potrvá 7 až 10 hodin v závislosti na tloušťce nakrájených kousků. Nezapomeňte, že paprika sušením neztrácí svou štiplavost, a proto pokud chcete méně štiplavou potravinu, vykrojíme z papriky žíly a odstraňte i semínka.
  • Houby: jsou ideální volbou na sušení, protože se hodí do mnoha pokrmů, kterým dodají správnou chuť. Vybírejte ze zdravých hub, které opláchnete pod tekoucí vodou, aby se zbavili všech nečistot. Pak je nakrájejte se několik milimetrů silné plátky a vložte do sušičky. Houby se suší 8 hodin při teplotě 40 – 50 °C. Správně usušené houby mají být na skus křupavé.
  • Brambory: zvolit můžete klasické brambory nebo sladké brambory. Před samotným sušením brambory navlhčete, čímž změknou a sušení půjde o něco rychleji. Brambory důkladně omyjte a nakrájejte je na tenké plátky o tloušťce kolem 0,3 cm. Pak je vložte do sušičky, nastavte teplotu 65 °C a sušte 12 hodin.
  • Čili: sušení chilli papriček je snadné a potrvá několik hodin. Papričky stačí překrojit na polovinu a odstranit z nich stopky. Pak je poklademe na sušící plát řeznou stranou dolů a sušte přibližně 10 hodin při teplotě 35 ° C.
  • Červená řepa: mnoho lidí zajímá, jak sušit červenou řepu v sušičce. Postup je podobný jako při mrkvi. Před sušením je nutné červenou řepu předvařit, ideálně pokrájenou na cca 1 cm plátky, čímž se stane sušení efektivnější. Po 2 minutách ji odstavte, opláchněte studenou vodou a mírně osušte. Potom plátky poklaďte do sušičky a sušte přibližně 10 hodin. Zpočátku můžete nastavit vyšší teplotu 65 °C a postupně ji snižte.
  • Brokolice a květák: ať už sáhnete po brokolici nebo květáku, rozdrobte tuto zeleninu na růžičky a pak nakrájejte na stejnoměrné malé kousky. Rozložte je na plát a sušte 4 až 10 hodin. Květák se kvůli vyššímu obsahu vody bude sušit déle než brokolice. Teplotu nastavte kolem 50 °C.
  • Cibule: nejprve cibuli překrojte na polovinu a pak nakrájejte na proužky o tloušťce přibližně 0,5 cm. Cibule se suší při teplotě 50 °C okolo 6 hodin. Pro rychlejší sušení můžete cibuli pokrájet na kostičky.

Jak skladovat sušené potraviny

Aby vám sušené potraviny dlouho vydržely, je třeba správně je uskladnit. Po vysušení je nechte chvíli vychladnout, no nepřekročte hodinu, protože potraviny by mohly opět vstřebat vlhkost ze vzduchu. Vhodné jsou vzduchotěsné nádoby, plastové nebo skleněné poháry, které jsou čisté, netoxické a dokáží chránit obsah před vlhkem i světlem. Pokud se rozhodnete pro průhledné nádoby, přelepte jejich vrstvou látky, aby byly lépe chráněny. Světlo totiž z ovoce i zeleniny vytahuje barvu a zejména potraviny ztrácejí vitamíny. Nádoby umístěte na chladné, tmavé a suché místo, čímž prodloužíte jejich životnost. Takto uskladněné potraviny vydrží rok až dva roky. Využít lze i vakuovačkou, která vám zároveň ušetří místo, a sušené houby nebo bylinky (na jejich sušení je ideální teplota 35 – 40 °C) lze skladovat v sáčcích nebo vacích určených na sušené plody.

Hodnocení článku:
(81.4%)

Pulbikované dňa: 18.06.2021

Zobrazit kategorii:


Přidat komentář