Elektrický hrnec na pečení, pomalé vaření i vaření rýže. Jak na vaření v multifunkčním hrnci?

Elektrické hrnce patří do kategorie extrémně praktických kuchyňských pomocníků, kteří šetří váš čas, energii i peníze a co je hlavní, jsou určeni k přípravě opravdu zdravých pokrmů.

Multifunkční elektrický hrnec

Na trhu existují různé typy těchto spotřebičů, přičemž každý z nich má trochu nebo úplně jiné využití. V našem článku se dozvíte více o tom, jaké typy elektrických hrnců známe, který z nich je ten nejlepší pro vás, jak fungují, co všechno si v nich můžete připravit a co patří mezi jejich největší výhody, ale také nevýhody.

Elektrické hrnce: na co slouží, typy, výhody a nevýhody

Pojem elektrický hrnec označuje širokou skupinu produktů, které mohou sloužit k vaření, pečení, dušení, takzvané pomalé vaření či zavařování, ale i další způsoby přípravy jídel. Tato skutečnost může přitom zmást nejednoho spotřebitele.

Pokud hledáte spotřebič, ve kterém můžete pokrmy připravovat všemi možnými i nemožnými způsoby, budete potřebovat multifunkční elektrický hrnec. Pokud si chcete v elektrickém hrnci vařit pouze polévky či rýži, vystačíte si i s levnějšími a méně univerzálními kousky.

Elektrický hrnec na pomalé vaření

Elektrický hrnec na pomalé vaření, pomalý hrnec nebo takzvaný slow cooker je velmi oblíbeným kuchyňským spotřebičem. Tento způsob přípravy jídla je sice trochu zdlouhavější, ale zároveň i velmi zdravý, protože využívá nižší teplotu, která nedosahuje bod varu. Elektrický hrnec na pomalé vaření tvoří 3 základní části:

  • elektrický spodní kotel, který ohřívá vodu a zároveň ji udržuje na stálé teplotě (funkce termostatu),
  • vnitřní kameninová nádoba, do které vložíte vámi vybrané ingredience (většinou je vyjímatelná a omyvatelná v myčce),
  • ochranný kovový plášť s oušky pro snadnou manipulaci, který udržuje zařízení na povrchu chladné a zároveň zabraňuje nadměrnému úniku tepla.

Elektrický hrnec na pomalé vaření je vhodný pro přípravu masa, zeleniny, příloh, polévek, omáček, jednoduše jakéhokoliv jídla. Funguje na principu, při kterém je daný pokrm připravován pomalu a na nižší teplotě. V průměru mluvíme o časovém rozmezí od 30 minut do 20 hodin a teplotě od 40 do 90 °C. Hlavními pozitivy tohoto kuchyňského spotřebiče jsou:

  • Zjednodušení práce – do pomalého hrnce suroviny, doslova, nahážete, stisknete příslušné tlačítko a můžete jít uklízet, navíc, při vaření neušpiníte 10 samostatných hrnců, pokliček...
  • Nízká spotřeba elektřiny – drtivá většina elektrických hrnců na pomalé vaření má velmi nízkou spotřebu, cca 200 – 350 W
  • Příprava opravdu zdravých a chutných jídel
  • Snadná údržba – po skončení vaření stačí umýt 1 spotřebič

Elektrický hrnec na pečení

Elektrické hrnce na pečení jsou již o něco univerzálnější spotřebiče. Většinou totiž slouží nejen k přípravě všelijakých sladkých či slaných pečených pokrmů, ale i na fritování či rozmrazování jídla. V elektrických hrncích na pečení si můžete připravit bábovky, koláče, maso, ryby, zeleninu, uzeniny či sýry.

Většinu z nich tvoří 3 hlavní části, a to středová forma na přípravu moučníků, grilovací rošt pro přípravu slaných pokrmů a ochranné víko, které brání tomu, aby váš byt načichl od kouře a jiných aromat.

Elektrický hrnec na vaření rýže

Elektrický hrnec na vaření rýže nebo takzvaný rýžovar slouží pro snadnou přípravu rýže, která je vařená na páře. Díky tomu si zachová vysoký podíl živin, přímo geniální konzistenci a samozřejmě i chuť. Asi největší výhodou rýžovaru je, že dokáže sám odhadnout ideální čas vaření. S rozvařenou nebo naopak tvrdou rýží se tedy můžete nadobro rozloučit, a to bez toho, abyste museli stát u sporáku a tuto přílohu neustále míchat a kontrolovat.

Elektrický hrnec na vaření rýže

Další výhody elektrického hrnce na vaření rýže:

  • Neexistuje šance, že se rýže připálí
  • Rýžovary s funkcí udržování teploty dokáží tuto přílohu udržovat teplou během několika hodin
  • Velmi jednoduchá obsluha i údržba a téměř žádný nepořádek v kuchyni
  • Úspora elektrické energie a vašeho času

Nejlepší rýžovary 2024 – recenze, test, srovnání, zkušenosti

Nejlepší rýžovary 2024 – recenze, test, srovnání, zkušenosti

Rýže patří mezi základní přílohy k jídlům a  pro mnohé také mezi ty nejchutnější.   Může se zdát, že její příprava je jednoduchá, ale ve skutečnosti je třeba mít trochu zručnosti nebo dobrého pomocníka. Takovým pomocníkem je skvělé zařízení  –  rýžovar, které vám pomůže udělat rýži na několik způsobů. Pojďme se blíže podívat na co se zaměřit při koupi tohoto přístroje.... Přečíst článek

Elektrický hrnec na polévky

Elektrický hrnec na polévky nebo takzvaný polévkovar je zařízení na přípravu polévek, ale i jiných pokrmů s tekutou konzistencí. Opět jde o pomocníka, který vám usnadní práci a úklid po dovaření. Na první pohled připomíná větší termosku či rychlovarnou konvici. V jeho spodní části je většinou zabudován i mixér, kterým můžete suroviny po uvaření rovnou rozmixovat na požadovanou konzistenci.

Mezi hlavní výhody elektrických hrnců na polévku patří úsporu času – příprava klasické zeleninové krémové polévky vám zabere necelých 20 minut – i elektrické energie, a tedy i financí. Nepochybným benefitem je také docela multifunkční využití tohoto spotřebiče. Kromě teplých či studených polévek si v něm můžete připravit i:

  • Omáčky
  • Dětské výživy – příkrmy
  • Bramborové či zeleninové pyré
  • Zdravé smoothie
  • Džemy, marmelády, marmelády, kompoty...
  • Kaše
  • Rostlinné mléka
  • Pomazánky

Elektrický hrnec na smažení

Elektrický hrnec na smažení je v podstatě totéž jako klasická fritéza. Na výběr však máte 2 rozdílné verze, a to hrnce olejové, ve kterých jídlo usmažíte tradičně, tedy v oleji a ty, které ho "smaží" pouze prostřednictvím teplého vzduchu.

Druhá zmiňovaná verze je samozřejmě podstatně zdravější, někomu však nemusí vyhovovat výsledná chuť fritovaných pochoutek. Přece jen, tuk je tuk a mimo jiné stojí také za výraznější chutí jídla. Teplovzdušné elektrické hrnce na smažení můžete využít i pro přípravu nefritovaných jídel, jinak řečeno, na klasické vaření či dušení.

Elektrické hrnce na sous-vide

Metoda sous-vide, tedy pomalé vaření při nižší teplotě (55 – 60 °C) ve vakuu, pochází z Francie. Mnozí ji sice pokládají za něco, co patří výhradně do luxusních restaurací. To je samozřejmě omyl. Pokrmy připravené metodou sous-vide si také zachovávají pozoruhodné nutriční hodnoty, vynikající chuť a úžasnou konzistenci.

Sous-vide hrnec

Sous-vide hrnce slouží k tomu, aby během celé přípravy pokrmu udržovali ideální teploty vody a nezbytný podtlak. Jsou ideální na přípravu zeleniny i masa. V sous-vide elektrickém hrnci si můžete ukuchtiť kuřecí, husí, hovězí, vepřové, rybí a jiné maso včetně vnitřností, dokonce i netradiční steaky, které si zachovají neskutečnou šťavnatost. Zelenina uvařená tímto způsobem je tak správně křupavá a zároveň měkká uvnitř, je plná již tolikrát zmiňovaných živin a ta barva, tak ta skutečně stojí za to.

Další výhody elektrických sous-vide hrnců:

  • Nízká spotřeba (pouze něco okolo 500 W)
  • Pokrmy připravené metodou sous-vide jsou méně kalorické, neboť při jejich vaření nemusíte používat žádný tuk
  • Ze surovin nevytéká šťáva, a tedy ani chuť

Nevýhody elektrických sous-vide hrnců:

  • Příprava pokrmu vám zabere trochu více času
  • Většina modelů není určena pro mytí v myčce, proto se budete muset potrápit s jejich údržbou
  • Vyšší pořizovací cena
  • Nemají univerzální využití

Nejlepší sous-vide vařiče 2024 – recenze, test, srovnání

Nejlepší sous-vide vařiče 2024 – recenze, test, srovnání

Přestože jsou sous-vide vařiče na trhu již nějaký ten čas, pro mnohé lidi je to stále neznámý pojem. Co to je sous-vide vaření a jaké má pro vás benefity? Se sous-vide vařením jste se mohli setkat především v luxusních restauracích, ale stále častěji se takový způsob vaření dostává i do běžných domácností. Důvodem je kvalita jídla, které dokážete s takovým vařičem uvařit. Jde totiž o pomalé... Přečíst článek

Elektrický hrnec na zavařování

Elektrické hrnce na zavařování slouží pouze na zavařování – sterilování ovoce, zeleniny, hub a čehokoliv dalšího, co si chcete odložit na horší časy. Fungují na zcela stejném principu jako klasické zavařovací hrnce, které je nutné položit na sporák nebo nad otevřený oheň. Jak to však již při moderních kuchyňských spotřebičích bývá, disponují několika praktickými funkcemi, které vám proces zavařování podstatně zjednoduší.

  • Vlastní zdroj tepla – hrnec můžete používat na chalupě či v obývacím pokoji, ne nutně v kuchyni
  • Časovač – nemusíte pobíhat se stopkami a odhadovat ideální čas sterilizace daných surovin
  • Termostat – máte jistotu, že teplota vody v hrnci nepřesáhne "povolené" maximum
  • Funkce odloženého startu
  • Funkce udržování teploty – některé zavařeniny můžete nechat pomaličku "vychladnout" přímo v hrnci
  • Bezpečnostní pojistky a funkce – při sterilizaci zavařenin nemusíte stát, hrnec se v případě přehřátí či poruchy vypne sám

Tlakové elektrické hrnce

Tradiční tlakáč tak trochu jinak, to je ve zkratce elektrický tlakový hrnec. To, jak funguje, je vám tedy asi jasné: horká pára + horká voda + vysoký tlak = rychleji připravené jídlo. Přesněji, díky tomu, že po sevření "hmoty", která se nachází v hrnci, horká pára nemá kam unikat, teplota se z klasických 100 zvýší až na cca 120 °C.

Elektrický tlakový hrnec

Používání elektrického tlakového hrnce je však na rozdíl od používání toho, který jste zdědili po prababičce, mnohem bezpečnější, rychlejší a samozřejmě i jednodušší. Elektrické hrnce mají vlastní zdroj tepla, velmi přesnou regulaci, termostat a několik samostatných režimů, proto:

  • Vaření probíhá ještě rychleji
  • Pokrmy si zachovají vyšší podíl živin a mají mnohem lepší chuť, aroma i barvu
  • Ušetříte množství elektrické energie
  • Nemusíte "stát" nad hrncem a čekat na správný moment "vypuštění páry"
  • Nemusíte se obávat, že hrnec exploduje nebo vám horká pára vysyčí rovnou do obličeje
  • Hrnec můžete využít i na zavařování

Parní elektrické hrnce

Parní hrnce nejsou v kuchyních žádnou horkou novinkou, protože trend zdravého vaření u nás přetrvává již nějakou dobu. Jak asi sami tušíte, slouží k přípravě jakýchkoliv slaných i sladkých dobrot v horké páře. Výsledný pokrm je velmi chutný, protože si zachová svou autentickou chuť i barvu, ale také nutričně hodnotný a nízkokalorický. Horká pára je totiž k potravinám velmi "shovívavá". Na rozdíl od horké vody z nich neodebírá množství vitamínů, minerálů, esenciálních kyselin, antioxidantů a dalších "dobrých" věcí.

Parní hrnec funguje na velmi jednoduchém principu. V jeho základně se nachází topné těleso, které průběžně ohřívá vodu v jeho spodní části. Horká pára, která se odpařuje z vody, postupně proniká přes všechny patra a "vaří" jednotlivé suroviny.

Stejně jako v případě ostatních vyjmenovaných kolegů tohoto spotřebiče v něm jídlo připravíte velmi jednoduše, poměrně rychle a bez zbytečného úklidu. Elektrický parní hrnec můžete využít k:

  • Přípravu masových i zeleninových pokrmů a příloh (rýže, těstoviny...)
  • Přípravu pařených knedlíků (sladkých i slaných)
  • Vaření vajíček
  • Rozmrazování i ohřívání jídla
  • Ohřívání pokrmů pro děti (kaše, mléko atd.)

INFO: Pokud chcete parní hrnec využívat převážně na přípravu jídel pro malé děti, pořiďte si takzvaný parní mixér. V tomto spotřebiči můžete pokrm uvařit na páře a následně jej rozmixovat na požadovanou konzistenci. Parní mixéry můžete kromě toho využít i na sterilizaci lahví či dudlíků, rozmrazování a ohřívání jídla.

Multifunkční elektrické hrnce

To, co dokáží jednotlivé typy elektrických hrnců, už víte. Nicméně, jak jsme si řekli na začátku, známe i takové spotřebiče, které v sobě spojují všechny nebo alespoň podstatnou část výše jmenovaných funkcí. Opravdu dobrý a praktický multifunkční hrnec by měl disponovat minimálně samostatnými režimy na klasické vaření, vaření v páře, pečení a smažení. Druhou kategorií jsou modely, které v sobě spojují opravdu všechny výše vyjmenované spotřebiče. Najdete je také pod názvem "multifunkční hrnec 8 v 1" či dokonce 18 v 1. V nich můžete jídlo připravit na všechny z těchto způsobů:

  1. Klasické vaření masa, zeleniny, příloh atd.
  2. "Zdravé" vaření v páře
  3. Klasické dušení
  4. Pečení sladkých i slaných pokrmů
  5. Smažení/fritování tradičních řízků, ale i fritování hranolek či sladkých šišek
  6. Grilování
  7. Ohřívání/rozmrazování
  8. Pomalé vaření nebo vaření metodou sous-vide – většina multifunkčních hrnců disponuje pouze 1 z těchto funkcí, výjimečně natrefíte na modely, které zastoupí pomalý i sous-vide hrnec

Multifunkční elektrický hrnec

INFO: Některé multifunkční elektrické hrnce disponují i ​​dalšími praktickými funkcemi, jako je zavařování, sterilizace dětských dudlíků a lahví či mixérem.

Remosky

Remosky jsme zařadili také do kategorie multifunkčních elektrických hrnců, protože zastoupí přibližně 5 až 6 samostatných spotřebičů. Originální Remoska pochází z dílny rovnoměrné společnosti Remoska®, která se proslavila právě touto elektrickou mísou na pečení. Dnes k ní přibyly i další modely, které jsou doplněny o různé funkce, například multifunkční spotřebič Tria či vylepšená Remoska Prima.

Co je tedy vlastně ta Remoska? Jde o přenosnou elektrickou "troubu" kruhového tvaru s víkem, ve kterém je ukryto topné těleso, otvory pro odvádění přebytečné páry a masivními stěnami z materiálů, které zajišťují rovnoměrné rozložení teploty. Ta se při přípravě jídla v remosce pohybuje v rozmezí od 160 do 180 °C. Remoska slouží na pečení, dušení, zapékání, rozmrazování či ohřívání, zastoupí pánev, parní hrnec, zařízení na přípravu sendvičů a klasický rýžovar.

Hlavními výhodami remosek jsou multifunkčnost, nízká spotřeba, rychlá a jednoduchá příprava jídla, skladnost a nenáročná údržba. Naopak, za negativní parametr pokládáme celkem vysokou cenu.

Nejlepší pečící pánve – remosky 2024 – recenze, test, srovnání

Nejlepší pečící pánve – remosky 2024 – recenze, test, srovnání

Možná i vy jste kdysi měli doma tzv. remosku. Šlo o elektrický hrnec s mohutnou kovovou poklicí, která byla vybavena topným tělesem. Remoska je původní obchodní název tohoto el. hrnce, tímto slovem však mnozí lidé označují všechny pečící hrnce, resp. pánve. Poradíme vám, jak si takové zařízení vybrat a představíme vám nejoblíbenější modely. Nejlepší pečící pánve ... Přečíst článek

Tipy na recepty v multifunkčním hrnci

V multifunkčních hrncích si můžete připravit jakékoli jídlo. Nemusíte se držet žádných přesných receptů, resp. vaření v multifunkčním hrnci se z hlediska použitých ingrediencí a základních principů od toho "obyčejného" na sporáku nijak zásadně neliší. V následujících řádcích jsme však pro vás vybrali několik zajímavých receptů, které jsou přizpůsobeny právě tímto kuchyňským spotřebičům.

Recept na přípravu nadýchané rýže v multifunkčním elektrickém hrnci

Nemáte rádi rýži, protože její příprava dá zabrat i zkušenému šéfkuchaři? Pokud vlastníte rýžovar nebo multifunkční hrnec s režimem na vaření rýže, stačí dodržet pár jednoduchých zásad a tuto přílohu začnete zbožňovat. Základní recept na přípravu rýže v elektrickém hrnci vypadá takto:

  1. Pomocí odměrky nasypte do sítka potřebné množství rýže.
  2. Propláchněte ji ve vlažné vodě tak, jak to děláte klasicky.
  3. Propláchnutou rýži vložte do rýžovaru a zalijte přiměřeným množstvím vody (držte se návodu na obalu od rýže).
  4. Rýži nezapomeňte osolit, pokud při její přípravě používáte koření, například to černé, skořici, badyán, papriku, kari či bobkový list, přidejte ho do ní hned na začátku.
  5. Na hrnci si nyní vyberte příslušný program podle druhu rýže, kterou jste použili (basmati, jasmínová, arborio atd.).
  6. Po skončení režimu vaření nechte rýži odležet cca 5 min.

Recept na pečenou Svatomartinskou husu v multifunkčním elektrickém hrnci

Svatomartinská husa je stará dobrá klasika, kterou si můžete připravit i v multifunkčním hrnci. Z důvodu menšího objemu těchto spotřebičů jsme pro vás tento známý recept trošku upravili. Přímo dokonalou přílohou je tradiční kynutý knedlík a dušené zelí na sladko. I tyto dobroty si přitom můžete připravit přímo v multifunkčním elektrickém hrnci.

  1. Husí stehna nebo prsa den před pečením pořádně nasolte (solí skutečně nešetřete, jak se říká, drůbež soli snese) a odložte do chladničky.
  2. Maso z chladničky vyberte alespoň hodinu před pečením, aby se stihlo "ohřát" na pokojovou teplotu.
  3. Maso můžete péct přímo v nádobě, která nahrazuje obyčejný pekáč, pokud váš hrnec obsahuje rošt, který lze vložit do pekáče, poklaďte ho na něj.
  4. Maso podlijte vodou a obložte celými oloupanými jablky.
  5. Husí stehna nebo prsa následně pečte na příslušném programu (cca 120 °C po dobu 2 – 3 hod.).
  6. Zkontrolujte, zda je maso dostatečně propečené a teplotu zvyšte na 220 °C nebo si zvolte program na dopékání kůže, takto ho pečte dalších cca 10 min.

Multifunkční hrnec recepty

TIP: Při přípravě husy platí, že 1 kg masa je potřeba péct přibližně hodinu. Maximální množství, které můžete upéct ve vašem hrnci, závisí samozřejmě od jeho kapacity.

Recept na "pomalou" Hokkaido dýňovou polévku

Krémová polévka z dýně Hokkaido je taková podzimní klasika. Pokud si ji však připravíte v pomalém hrnci, resp. v tom multifunkčním s funkci pomalého vaření, vytvoříte pokrm, který bude nejen šíleně chutný, ale i zdravý.

TIP: Dýni hokkaido můžete nahradit tou máslovou nebo dokonce obyčejnou mrkví, která je levnější a dostupná během celého roku. Výsledná chuť polévky je u obou obměn téměř k nerozeznání.

Budete potřebovat:

  • 700 g dýně Hokkaido
  • 2 středně velké brambory
  • 400 ml zeleninového vývaru (můžete použít i čistou vodu)
  • 2 lžíce másla nebo kvalitního rostlinného oleje (kokosový, slunečnicový či řepkový, ne olivový)
  • Sůl
  • Pepř
  • Muškátový ořech
  • Mletá skořice

Jak na to:

  1. Dýni i se slupkou nakrájejte na cca 3 cm kousky.
  2. Vložte ji spolu s máslem nebo olejem do hrnce a nechte upéct doměkka – v pomalém hrnci vám to zabere cca hodinku, přesný čas se však odvíjí od teploty, kterou si zvolíte, a také od toho, zda použijete mladou nebo starší dýni.
  3. Pokud spěcháte, krok s pečením tykve můžete přeskočit a do hrnce ji vložit spolu s vývarem, resp. vodou a nakrájenými bramborami.
  4. Pokud jste se rozhodli dýni nejprve upéct, ostatní ingredience k ní přidejte až ve chvíli, kdy bude měkká.
  5. Při obou postupech dýni posolte hned zpočátku – pustí šťávu a sůl do sebe natahuje.
  6. Polévku nechte vařit na 83 °C, což je ideální teplota při přípravě jemnější zeleniny, přibližně 1 až 2 hodiny nebo si zvolte příslušný režim, který se o správné načasování postará za vás.
  7. Polévku nakonec rozmixujte, dochuťte trochou pepře, nastrouhaným muškátovým oříškem a skořicí – pokud vlastníte multifunkční hrnec s funkcí mixování, příprava bude ještě o něco jednodušší.

TIP: Tuto krémovou polévku můžete doladit kapkou dýňového oleje, smetanou a opraženými semínky, které jste z dýně vydlabali na začátku. Vegani mohou klasickou smetanu nahradit "smetanou" rostlinnou.

Treska na páře

Treska je vskutku nedoceněná ryba. Obsahuje vitamíny: A, D, E, K, C, B6, B12, B2 (riboflavin), minerály: zinek, fosfor, sodík, draslík, železo, vápník, nenasycené mastné kyseliny, malé množství těch nasycených a poměrně málo cholesterolu. Pokud si tresku navíc připravíte na páře, získáte přímo dokonalé fitness jídlo. Jako přílohu doporučujeme použít dušené brambory, brokolici, červenou řepu či květák nebo studený salát z jakékoliv zeleniny.

Jak na to:

  1. Filety z tresky osolte a pokapejte troškou citrónové nebo pomerančové šťávy.
  2. Vložte je do parního hrnce, ideálně na spodní patro.
  3. Filety připravuje 8 až 13 min. (čas se může lišit v závislosti na tloušťce filetů).
  4. Pokud si k tresce připravíte i dušenou přílohu, uložte ji na vyšší patra: brokolici duste maximálně 5 min., květák potřebuje cca 10 min., no a brambory jsou v tomto případě nejnáročnější, měli byste je dusit 20 – 30 min., a to v závislosti na použité odrůdě.

Elektrické hrnce – recenze

Vařit rychle a zdravě není v elektrickém hrnci problém. Vybrat si ten správný však může být náročné. Vyzkoušeli jsme několik oblíbených modelů a připravili pro vás recenze, které vám budou při hledání nejlepšího elektrického hrnce nápomocné.

Hodnocení článku:
(81.6%)

Pulbikované dňa: 24.05.2021

oblíbené produkty

Zobrazit kategorii:


Přidat komentář