Jak vybrat rakletovací gril
Obsah článku: + Zobrazit obsah článku
Šťavnaté kousky masa, chutné ryby či různé druhy výborné zeleniny – toto vše umí zajistit grily. Naštěstí dnes již existuje množství alternativ, díky kterým si výjimečné pochoutky z grilu víte připravit i v pohodlí vaší domácnosti. Jednou z nich je i rakletovací elektrický gril.
Pokud jste o tom grilu ještě neslyšeli nebo uvažujete o jeho koupi, tak vám ho rádi představíme a pomůžeme, jak si vybrat.
Nejlepší rakletovací grily
Názov | Hodnotenie | Detail |
---|---|---|
ProfiCook RG 1144 ✔ VÍTĚZ TESTU | Zobrazit produkt | |
Tristar RA-2747 ✔ NÁŠ TIP | Zobrazit produkt | |
Sencor SBG 0260BK ✔ NEJPRODÁVANĚJŠÍ | Zobrazit produkt | |
Domo DO9039G ✔ ZLATÁ STŘEDNÍ CESTA | Zobrazit produkt | |
Sovio SV-104 ✔ LIDOVÁ VOLBA | Zobrazit produkt |
Co je to rakletovací gril?
Na začátek si uveďme, co je to rakletovací gril a odkud dostal svůj přívlastek. Jde o specifický druh elektrického grilu, který se primárně vyvinul na tepelnou úpravu švýcarského sýra s názvem raclette.
Nutno podotknout, že rakletovací gril vůbec nemusí sloužit pouze k přípravě zmíněného raclette a můžete ho klidně využívat jako regulérní gril.
Vzhled rakletovacího grilu
Specifikum tohoto grilu spočívá i v jeho zevnějšku, který je v porovnání s ostatními druhy elektrických či obyčejných grilů poměrně atypický proto, že se skládá ze dvou pater:
- Vrchní patro: Vrchní patro může být vyrobeno ve více variantách. Může se na něm nacházet grilovací deska z litiny nebo kamene. Zároveň však může být vrchní část kombinací grilovací desky a kovového roštu. Tato část slouží hlavně na přípravu masa a ryb, ale nebudete mít problém ani s ugrilováním zeleniny.
- Spodní patro: Co se týče spodního patra, tak to je vybaveno výhřevnou deskou, na kterou si můžete položit grilovací pánvičky (obvykle součástí výbavy) a připravit si v ní zeleninu.
Jaké pokrmy na něm dokážete udělat?
Ačkoliv byl tento gril vytvořen na přípravu jídla raclette, tak se touto informací vůbec nemusíte omezovat, protože na něm můžete bez problémů klasicky grilovat maso a zeleninu, případně ryby.
Čili si na něm můžete připravovat uzené maso, klobásky, steaky, ryby a ze zeleniny je velmi oblíbený grilovaný lilek nebo kukuřice.
Jelikož grilování není každodenní způsob přípravy jídla, tak byste při výběru měli mít na paměti, že takové grily jsou vhodné spíše na speciální události, různé posezení a akce. Výborně poslouží i při špatném počasí jako náhrada za tradiční grilování v exteriéru.
Cena
Než se pustíme ke konkrétním aspektům, které je nutno zohlednit při výběru elektrických grilů, tak se ve zkratce vyjádříme k ceně. Co se týče cenového rozpětí, tak spodní hladina začíná už na 1 100 Kč. I na produktech za tuto cenu dokážete připravit kvalitní pokrmy, řiďte se hlavně přiměřeným poměrem mezi příkonem a velikostí zařízení, no a vždy je dobré prolustrovat si online recenze.
Vrchní hranice se může blížit až k 2 000 Kč a na takových grilech v kombinaci s patřičnými kuchařskými schopnostmi dokážete připravit gurmánské zážitky i pro větší skupinu lidí.
Pro kolika lidí plánujete grilovat?
Po ceně je velmi důležité, abyste zvážili, jak frekventovaně budete gril využívat a hlavně pro kolika lidí budete grilovat. Pokud víte, že často pořádáte posezení pro více přátel a známých, tak si raději připlaťte za větší gril, na kterém pohodlně ugrilujete větší množství jídla na jedenkrát.
V případě, že si chcete jednou za čas ugrilovat jen pro uspokojení vlastních chutí, tak existují i rakletovacie grily pro dva, které jsou levnější.
Jaké parametry elektrických grilů sledovat?
Na závěr vám přinášíme souhrnný seznam toho, co je třeba při výběru grilu sledovat. Rady jsou využitelné při kupování rakletovacích, ale i jiných elektrických grilů.
Grilovací plocha
Grilovací plocha může být buď jednotná, nebo jako kombinace více typů:
- Hladká deska: Hladká deska je určena spíše na grilování/opékání menších kousků jídla (ryby, houby, vejce) a výhodou je, že dobře udržuje teplotu.
- Žebrovaná deska: Takové desky oceníte zejména při přípravě masa, především steaků.
- Rošt: Klasický povrch využitelný na grilování hovězího masa (např. do hamburgerů), vepřového, ryb nebo drůbeže.
Materiálové provedení
Obecně si můžete vybírat ze čtyř různých materiálů grilovací plochy:
- Keramická deska: Umožňuje pohodlné grilování bez tuku, je univerzální a dokážete na ní ugrilovat různé typy pokrmů. Velmi lehce ji vyčistíte i díky nepřilnavému povrchu.
- Litinová deska: Litinové desky jsou vynikající zejména při přípravě steaků, protože dobře drží teplo.
- Přírodní kámen: Nevýhodou přírodního kamene je to, že trvá déle, než se pořádně zahřeje, ale následně dokáže dobře držet teplo a taktéž je přizpůsoben na grilování bez tuku.
- Terakotová deska: Tato deska je vyrobena z odolné terakotové hlíny, na které si můžete krájet maso i zeleninu. Před grilováním ji potřete olejem.
Co se týče materiálového provedení celého grilu, tak doporučujeme, abyste raději zvolili litinové nebo nerezové konstrukce, které déle vydrží a jsou mnohem stabilnější.
Příkon/výkon
Posledním aspektem, na který se při výběru elektrického grilu třeba zaměřit, je příkon, resp. s ním související výkon. Od příkonu závisí rychlost, jakou se gril rozehřeje a výkon tedy roste přímo úměrně s ním. Obvyklý výkon je cca 1 500 W.
Pulbikované dňa: 28.06.2019
Přidat komentář