Jak nastavit optimální teplotu v chladničce Whirlpool, Samsung, Electrolux, Gorenje, Beko či LG

Podezřele vysoké účty za elektřinu, ne nejchutnější jídlo, které se navíc pokazí již po 2 dnech od nákupu. I za takovými patáliemi může stát jedna jediná drobnost, nesprávná teplota v chladničce.

Jak nastavit teplotu v chladničce?

Podívejte se, jak ji nastavit co nejlépe, jak odstranit problémy, které stojí za její kolísáním a které potraviny nemusí být v chladničce vůbec.

Nejlepší volně stojící ledničky

Názov Hodnotenie Detail
LG GBP62PZNBC   ✔   VÍTĚZ TESTUZobrazit produkt
Samsung RB38C7B6AS9/EF   ✔   PRO NÁROČNÉZobrazit produkt
Gorenje NRK62CAW4   ✔   NÁŠ TIPZobrazit produkt
Siguro BF-J140Y   ✔   LIDOVÁ VOLBAZobrazit produkt
Bosch KGN392ICF   ✔   DOBRÉ RECENZEZobrazit produkt

Nejlepší vestavěné chladničky

Názov Hodnotenie Detail
Electrolux LNS5LE18S   ✔   NEJPRODÁVANĚJŠÍZobrazit produkt
Electrolux LRB3DE18S   ✔   NÁŠ TIPZobrazit produkt
AEG SKE818D1DS   ✔   PRO NÁROČNÉZobrazit produkt
Samsung BRB30705EWW/EF   ✔   VÍTĚZ TESTUZobrazit produkt
Beko BCSA 285 K4SN   ✔   ZLATÁ STŘEDNÍ CESTAZobrazit produkt

Nejlepší americké chladničky

Názov Hodnotenie Detail
Samsung RS67A8811B1   ✔   VÍTĚZ TESTUZobrazit produkt
Samsung RS68A884CB1   ✔   DOBRÉ RECENZEZobrazit produkt
Bosch KFF96PIEP   ✔   PRO NÁROČNÉZobrazit produkt
Hisense RQ515N4AC2   ✔   LIDOVÁ VOLBAZobrazit produkt
Gorenje NRS9182VX   ✔   NEJPRODÁVANĚJŠÍZobrazit produkt

Proč je správné nastavení teploty v chladničce důležité?

Nejprve vám vysvětlíme, proč byste se vlastně měli zabývat správným nastavením teploty v chladničce. Mnozí z vás jistě vědí, že díky správné teplotě zůstanou skladované potraviny konzumovatelné déle. Teplota však kromě toho stojí i za dalšími důležitými záležitostmi.

  • Množení bakterií: Drtivou většinu bakterií, které mají rády potraviny a způsobují zdravotní problémy, dokážete zlikvidovat právě správně nastavenou teplotou. Jde zejména o bakterie Salmonella, E. coli či C. botulinum (způsobuje vážnou otravu jídlem – botulismus).
  • Prodloužení trvanlivosti potravin
  • Úspora energie: Pokud zamezíte kolísání teplot v chladničce a nebudete ji zbytečně "přetěžovat" teplotou nastavenou na minimum, bude "žrát" mnohem méně elektrické energie.
  • Úspora financí: Díky tomu, že vám potraviny vydrží déle a chladnička spotřebuje méně elektřiny, ušetříte i nemalé finance. Ano, za den jsou to pouze centy, při přepočtu na rok však mluvíme již o zcela podstatných částkách.

Jak nastavit teplotu v chladničce

0, 4, 5 a 8 °C. Toto jsou 4 různé "ideální" teploty uvnitř chladničky, které jsou spotřebitelům doporučené nejčastěji. Která z nich je tedy ta skutečně nejlepší? 0 až 8 °C je rozmezí, které je obecně považováno za to, ve kterém by se většina bakterií neměla být schopna množit a ani přežít. Problémem je ten podmiňovací způsob. Po celkem podrobném pátrání si dovolíme říci, že 8 °C je opravdu maximální horní hranice, při které je však čerstvost a zejména neškodnost vašich potravin ohrožena.

Na druhé straně tu máme další extrém, a to 0 – 1 °C. Při takto nízké teplotě se vám potraviny určitě nepokazí. Některé z nich dokonce takovou "kosu" ocení (hlavně maso a některé druhy zeleniny). Ve spodních částech chladničky však mohou zmrznout a problémem bude také jejich vzhled a nepochybně i chuť.

Nastavování teploty v chladničce a mrazničce

Za obecně ideální teplotu jsou považovány 4 až 5 °C. Toto je teplotní rozpětí, které za vhodné pokládáme i my. Dá se téměř s jistotou říci, že 5 °C je opravdu ta hranice, pod kterou už přežije jen málo mikroorganismů, resp. jen málokteré z nich jsou schopné rozmnožování a provádění dalších pro život důležitých procesů. Potraviny zároveň nebudou namrzlé, ale opravdu čerstvé.

Nastavení teploty v mrazničce

S nastavením teploty v mrazničce je to trochu jednodušší, i když i v tomto směru existují rozdílné názory. Za obecně ideální teplotu je obecně považovaných -18 °C (plus, minus 1 °C). V minulosti se zvyklo mluvit o -10 °C, což je však určitě málo.

Na druhé straně můžete narazit i na názory, že v mrazničce by měla stálá teplota pohybovat až kolem -24 ° C. Pokud vám takovou možnost váš domácí spotřebič poskytuje, určitě nic nezkazíte. Při nižší teplotě totiž potraviny lze skladovat déle. Navíc si zachovají lepší kvalitu, chuť i vyšší nutriční hodnoty.

Jak funguje termostat v ledničce a jak ho správně nastavit

Termostat je srdcem každé chladničky, protože slouží k regulaci teploty. Jde o zařízení propojené se snímači teploty. Na základě údajů, které z nich zachytí, vysílá signály do kompresoru, který se zapne nebo vypne v závislosti na tom, zda je komora dostatečně studená, nebo naopak až příliš nahřátá.

Důležitou součástí nastavení teploty v chladničce je tedy správné nastavení ovladače termostatu (kolečko či páčka s čísly uvnitř chladničky). Jak na to? Musíte si přečíst návod k obsluze, protože každý ovladač termostatu funguje jinak. Například při nastavení teploty v chladničkách Gorenje najdete na ovladači čísla 2, 4, 6 a 8, přičemž každé z nich označuje stupně Celsia. Nastavení teploty v chladničkách Electrolux (alespoň na některých z nich) však probíhá pouze pomocí kolečka se značkami MIN a MAX. Je tedy spíše intuitivní.

Nevěřte termostatu, pořiďte si teploměr do chladničky

Velmi častým problémem chladniček je, že teplota nastavená na termostatu neodpovídá skutečnosti. Některé, hlavně novější chladničky jsou vybaveny teploměrem, na kterém si můžete tyto údaje odkontrolovat. Pokud však takovýto model nevlastníte, doporučujeme, abyste si pořídili teploměr do chladničky. Stojí 50 až 250 Kč, takže nejde opravdu o velkou investici. No, a pokud dáte na naši radu, tak pro vás máme hned další 2:

  1. Teploměr umístěte do středních poliček, protože právě tam se teplota drží někde uprostřed.
  2. Abyste získali co nejpřesnější údaje, měření teploty v chladničce byste měli provádět každý den.

Analogový teploměr v chladničce

Pozor na kolísání teploty

Pokud jste se právě rozjeli k ledničce, nastavili na ní 4 °C a máte pocit, že vaše potraviny i peníze jsou zachráněny, bohužel není totéž. Aby skladované potraviny zůstaly opravdu čerstvé a hlavně zdraví neškodlivé, teplota v chladničce musí být nejen správná, ale i stálá. Kolísání teploty je přitom velmi častým jevem, který se s největší pravděpodobností děje i ve vaší chladničce. Odhalíte ho jednoduše, pomocí zmíněného teploměru.

Kolísání teploty navíc nestojí pouze za zkaženými potravinami, které jsou plné bakterií a vypadají, přinejmenším, nevábně. Jak jsme si vysvětlili výše, tyto spotřebiče jsou navrženy tak, aby za všech okolností teplotu snižovaly, resp. vyrovnávaly na nastavenou hranici. Takže, pokud z jakéhokoliv důvodu teplota v chladničce pravidelně stoupá a následně klesá, nemůžete se divit, že vaše účty za elektřinu neustále stoupají.

Zde jsou nejčastější důvody a zároveň řešení tohoto problému:

  1. Špatné těsnění

Těsnění může být poškozené i na zcela nové chladničce. Při kolísání teploty ho zkontrolujte jako první. Pokud si všimnete jakékoliv poškození, těsnění nechte čím dříve vyměnit.

  1. Přecpaná chladnička

V ledničce byste měli skladovat pouze to, co je opravdu nezbytné. Pokud chladničku "přetížíte" příliš velkým množstvím potravin, bude žrát více elektřiny a ani problémy s kolísáním teploty na sebe nenechají dlouho čekat. Základní pravidlo zní, že do chladničky, ale i mrazničky dejte maximálně takové množství potravin, jaké povoluje výrobce.

  1. Ucpané kondenzační cívky

Kondenzační cívky najdete na zadní, výjimečně i na spodní části chladničky. Jelikož se nacházejí v "exteriéru", jsou poměrně náchylné na zanesení prachem a jinými nečistotami. Pokud tedy zjistíte, že teplota ve vaší chladničce kolísá, pořádně je vysajte nebo vyčistěte jiným způsobem.

  1. Skladování teplých pokrmů

Pravděpodobně jste již narazili na tvrzení, že do chladničky se nesmí odkládat horké jídlo. Pravda je taková, že hrnec vařící polévky vaši chladničku nepokazí, dá jí však pořádně zabrat. No a to se mimo jiné projeví právě na kolísání teploty. Takže, vařené jídlo do chladničky vložte až tehdy, když je zcela vychladlé, maximálně vlažné.

Otevřená chladnička s čerstvými potravinami

  1. Chladnička není televizor

Dnešní moderní chladničky jsou často vybaveny dvojitými dveřmi, přičemž ty druhé jsou vyrobeny ze skla nebo jiného průhledného materiálu. Ne, nejde jen o estetiku. Pokud zvyknete chladničku otevřít a následně do ní, doslova, čumět půlhodiny, nedivte se, že vám v ní kolísá teplota. Jinak řečeno, snažte se chladničku otevírat na co nejkratší dobu.

  1. Nadměrné kolísání teploty v kuchyni...

Nebo jiné místnosti, kde máte ledničku. Nove modely by s kolísáním teplot v jejich okolí neměli mít problém, protože mají kvalitní a hlavně odolnou izolaci. Jiné je to v případě starých kousků. Pokud jste chladničku zdědili po babičce, zajistěte jí útočiště bez kolísání teplot nebo si raději pořiďte novou ledničku.

  1. Chladnička alias polička

Využíváte horní část chladničky na odkládání věcí? Nedělejte to, protože i taková drobnost může narušovat její bezproblémový chod. Vrch chladničky by měl být prázdný a pravidelně čištěn od prachu.

  1. Přecpaná kuchyň

Dejte si pozor i na to, abyste tento spotřebič zbytečně neobstavali nábytkem. Kolem každé chladničky by mělo zůstat minimálně 20 cm volného místa z bočních a alespoň 10 cm ze zadní strany.

Pozor na vlhkost v chladničce

Když vyřešíte problém s kolísáním teploty a budete mít přesné údaje o tom, kolik stupňů Celsia je ve vaší chladničce ve skutečnosti, můžete přejít k dalšímu bodu, snížení nebo zvýšení vlhkosti, která mě na skladování potravin také výrazný vliv. Obecně je za lepší alternativu pokládáné to, když je vlhkost v chladničce nižší, nedá se však říci přesně, jaká vlhkost je ideální. Závisí to totiž na konkrétních potravinách.

Správná vlhkost v chladničce

TIP: Vyšší relativní vlhkost vzduchu se nachází vždy v uzavřených prostorách, tedy zejména v zásuvkách. Na poličkách může vzduch cirkulovat, v této části chladničky je proto i nižší vlhkost.

Na vlhkost je nejcitlivější zelenina a ovoce. Sýrem, masu či vajíčkům je to, víceméně, jedno. Pokud byste jim však chtěli dopřát extra luxus, tak v oblibě mají cca 95 % relativní vlhkost vzduchu.

Zelenina a ovoce vhodné pro skladování při nižší vlhkosti vzduchu:

  • meruňky
  • jablka
  • melouny
  • broskve
  • kiwi
  • dýně
  • cibule a česnek
  • a vše další ovoce i ty druhy zeleniny, které mají tendenci hnít

Zelenina a ovoce vhodné pro skladování při vyšší vlhkosti vzduchu:

  • brokolice
  • okurky
  • chřest
  • květák
  • zelená cibulka
  • listová a košťálová zelenina
  • celer a veškerá ostatní kořenová zelenina
  • bob
  • kedluben
  • pórek
  • mladá dýně
  • paprika

Co způsobuje nadměrnou vlhkost v chladničce a jak ji regulovat

Relativní vlhkost vzduchu je velmi specifickým tématem, protože ji ovlivňuje mnoho faktorů. V případě ledniček jde zejména o teplotu. Například při teplotě 1,5 °C a 50 % vlhkosti mluvíme spíše o suchém prostředí, při teplotě kolem 21 °C a 50 % vlhkosti již o výrazně vlhkém prostředí. Při chladničkách se však můžete odpíchnout od těchto údajů:

  • 0 – 4,5 °C a 65 % relativní vlhkost vzduchu = suchý vzduch
  • 0 – 4,5 °C a 95 % relativní vlhkost vzduchu = vlhký vzduch

Vajíčka v chladničce

Jak jsme si řekli výše, neexistuje ideální vlhkost, na druhé straně se dá téměř s jistotou říci, že v případě ledniček budete bojovat spíše s nadměrnou relativní vlhkostí vzduchu. Toto jsou nejčastější důvody, proč je to tak.

  • Kolísání teploty (jak odstranit tento problém, jsme si řekli výše)
  • Poškozené/vadné těsnění
  • Ucpané větrací otvory nebo odtoky v chladničce
  • Námraza v chladničce (může způsobovat i ucpávání otvorů a odtoků)
  • Obsah chladničky – všechny tekuté potraviny (polévka, omáčka atd.), ale i ovoce a zelenina zvyšují vlhkost vzduchu, proto je skladujte v uzavřených nádobách či hrncích
  • Teplé potraviny – z teplé polévky, ale i "tuhých" pokrmů se při rychlém zchlazení, tedy vložení do chladničky, odpaří obrovské množství vody
  • Časté otevírání dveří na lednici nebo jejich otevírání na dlouhou dobu

Pozor na to, kde chladí chladnička nejvíce

S nastavením správné teploty a skladováním potravin souvisí ještě jedna věc, a to, kde chladí chladnička nejvíce. Odpověď zní, ve spodní části. Pokud byste chtěli skladování potravin přivést do dokonalosti, protože některé z nich mají rády nižší nebo naopak vyšší teplotu, měli byste si pořídit chladničku s oddělenými zónami, se samostatně regulovatelnou teplotou. S uskladněním potravin se však můžete "pohrát" i v klasické lednici bez oddělených zón. Stačí vědět, ve kterých částech chladí nejvíce a kde nejméně. Nejčastěji je to takto:

  • Spodní část (hlavně spodní zásuvky a 1. polička) – nejnižší teplota: vhodné pro skladování syrového masa, zpracovaných masných výrobků, zeleniny a ovoce podle druhu
  • 2. až předposlední polička – střední teplota: vhodné pro skladování mléčných výrobků, sladkostí, vařeného/hotového jídla, některých nápojů (např. pivo), vajíček
  • Vrchní část chladničky + přihrádky v dveřích – nejvyšší teplota: vhodné pro skladování konzerv, pečiva, vajíček, některých nápojů (např. víno)

Jak skladovat potraviny v chladničce podle teploty

Pro ty, kteří se rozhodli ponořit do problematiky skladování zásob v chladničce hlouběji, jsme si připravili přehled ideálních teplot pro konkrétní potraviny. V následujících řádcích najdete také tipy, pomocí kterých můžete prodloužit jejich trvanlivost a zlepšit jejich chuť a seznam potravin, které byste v chladničce neměli skladovat vůbec.

Skladování mléka v chladničce

Mléčné výrobky

Ideální teplota pro skladování mléčných výrobků se pohybuje v rozmezí od 2 do 4 °C. Proto byste je měli skladovat ve spodních nebo středních částech chladničky. Následující tipy jim prodlouží záruku, ale zejména zachovají lepší chuť i vzhled.

  • Mléčné výrobky neskladujte v těsné blízkosti zeleniny a ovoce
  • Prostor, ve kterém skladujete mléčné výrobky, byste měli čistit častěji
  • Tzv. mléčný tuk má tendenci absorbovat pachy z okolí, mléčné výrobky proto skladujte odděleně (např. v zásuvce) nebo v uzavřeném obalu

Syrové maso

Skladování syrového masa je trošku komplikovanější. O ideální teplotě rozhoduje konkrétní druh masa, ale i přítomnost kostí či velikost daného kousku. Stejně důležitý je způsob jeho skladování. Obecné pravidlo zní, že jakékoli syrové maso včetně mořských plodů a ryb je nutné skladovat vždy ve spodní části chladničky a vždy pod vařenými pokrmy.

Větší kusy masa (kromě mořských plodů):

  • Ideální teplota pro skladování je 0 – 3 °C, za kritický bod se dají označit 4 °C
  • Větší kusy masa vždy vybalte z plastové fólie či sáčku, musí okolo nich cirkulovat vzduch – naprosto ideální je, když maso při skladování v chladničce visí
  • Ze stejného důvodu jej neskladujte v zásuvkách ve spodní části chladničky ani v uzavřených nádobách
  • Pod větší kusy masa vložte papírovou utěrku nebo jiný sací materiál, nejvíce bakterií se totiž množí právě ve vyteklé "šťávě"
  • Vykostěné kusy masa byste neměli skladovat déle než 3 dny

Menší kousky (např. steaky, kotlety, mleté ​​maso):

  • Skladujte je při teplotě 2 až 4 °C
  • Menší kousky masa skladujte přikryté na plastovém nebo nerezovém tácku
  • Maximální doba skladování naporcovaného masa by neměla překročit 2 dny
  • Pokud si koupíte velký kus masa, který nařežete, měli byste ho zkonzumovat v den porcování

Kuřecí maso

  • Drůbež by se měla v ledničce skladovat "naložená" v ledu
  • Teplota: 0 – 4 °C
  • Max. doba skladování: 3 dny

Jak správně skladovat maso v chladničce

Vepřové maso

  • Teplota: od -1 do +4 °C
  • Max. doba skladování: 3 dny

Hovězí maso

  • Teplota: 0 – 4 °C
  • Max. doba skladování: do 3 týdnů
  • Vyzrálé hovězí maso při mokrém zrání: 1,5 °C – 16 týdnů

Jehněčí maso

  • Teplota: 0 – 4 °C
  • Max. doba skladování: do 2 týdnů

Mořské plody:

  • Mořské plody skladujte uzavřené a podobně jako kuřecí maso "naložené" v ledu
  • Teplota: od -1 do +2 °C
  • Max. doba skladování: 2 dny

Ovoce a zelenina

Ovoce a zelenina mají ze všech potravin asi ty nejnáročnější a zejména nejindividuálnější požadavky na skladování. Rozdílná je především doba a vhodná relativní vlhkost vzduchu. Pokusíme se vám to však shrnout alespoň přibližně.

Teplota 0 – 1 °C:

  • květák, brokolice
  • červená řepa, celer, mrkev, petržel, pastinák, křen, ředkvička
  • zimní salát, čínské zelí, mangold, salátová čekanka
  • kedluben, růžičková kapusta, pórek
  • pozdní odrůdy klasické zelí, mladé zelí
  • sladká kukuřice, houby
  • meruňky, jahody

Teplota 0 – 2 °C:

  • chřest, zelený hrášek, okurky, fazole a jakákoliv nakrájená zelenina
  • maliny, rybíz, borůvky, třešně, hrozny, kiwi, broskve, hurmikaki, švestky a jakékoli nakrájené ovoce

Potraviny, které do chladničky nepatří

  • Brambory: V chladničce mohou zesládnout, při příliš vysoké teplotě zas naklíčit, proto je skladujte při teplotě okolo 8 °C (např. sklep, balkón)
  • Dýně: Stačí ji nechat na chladnějším a dobře větraném místě, dejte si pozor, aby na ni nesvítilo slunce, v chladničce se jí však nic špatného nestane
  • Avokádo: Při avokádu je problémem spíše to, že je nedozrálé, proto skutečně nemusí zabírat místo v chladničce
  • Banány: V chladničce velmi rychle zčernají, teplota vhodná na jejich skladování je 10 – 15 °C
  • Hrušky a jablka: V chladničce mohou, ale nemusí být, ideální skladovací teplota je 12 °C
  • Papriky: I ony potřebují pouze mírný chlad a dobré větrání, v chladničce nedokáže dozrát a ztrácejí svou přirozenou chuť
  • Rajčata: V chladničce velmi rychle změknou, navíc ztrácejí své typické aroma a s ním i chuť
  • Česnek a cibule: V chladničce změknou, ztratí svou typickou chuť a navíc od nich mohou načichnout ostatní potraviny, česnek a cibuli proto skladujte volně na poličce
  • Citrusy: Čerstvé vydrží dlouhou dobu i mimo chladničky, na druhé straně, pokud je do ní vložíte, nic hrozného se nestane, dejte si však pozor, aby kolem nich proudil vzduch
  • Vajíčka: Pokud jsou vajíčka čerstvé, opravdu nemusí být v chladničce a při plném zdraví vydrží až několik týdnů (potvrzuji to i z vlastní zkušenosti), nicméně, jistota je kulomet, proto raději neriskujte, a to zejména v teplejším období roku

INFO: U některých druhů ovoce a zeleniny je skladování v ledničce nevhodné, protože produkují nebo naopak pohlcují ethylen. Mezi tyto druhy patří zejména jablka, avokádo, banány, hrušky, broskve, švestky, melouny, houby, rajčata, košťálová zelenina, listová zelenina, fazole, mrkev, okurky, lilek, hrášek, paprika a brambory. Proto byste je v ledničce neměli skladovat vůbec nebo alespoň ne příliš dlouho.

Hodnocení článku:
(82%)

Pulbikované dňa: 21.12.2020

oblíbené produkty

Zobrazit kategorii:


Přidat komentář