Proč je indukční varná deska nejlepší?

Slyšeli jste už o tom, že vaření na indukční desce je rychlejší, úspornější a bezpečnější? A zajímá vás, jestli je to skutečně tak? Efektivní a tím pádem i úsporné vaření na indukci oceňuje stále více kuchařů. Tepelnou energii dokáží totiž na indukční varné desce nastavit s nevídanou přesností.

Vaření na indukční varní desce

V článku se dozvíte, na jakém principu funguje indukce, proč se vám vyplatí investovat do indukční varné desky, ale řekneme si také o tom, zda má nějaké nevýhody.

Nejlepší indukční varné desky

Názov Hodnotenie Detail
Whirlpool WL B1160 BF   ✔   VÍTĚZ TESTUZobrazit produkt
Miele KM 7564 FR D   ✔   PRO NÁROČNÉZobrazit produkt
AEG IAE84431FB   ✔   ZLATÁ STŘEDNÍ CESTAZobrazit produkt
Klarstein Deejay   ✔   DNES V AKCIZobrazit produkt
Electrolux EIV634   ✔   NEJPRODÁVANĚJŠÍZobrazit produkt

Princip indukce

Cívka, která se ukrývá v indukční desce, má silné magnetické pole působící přímo na dno hrnce. Teplo se tak negeneruje pod nádobou s jídlem, ale tvoří se přímo ve dně a na stěně hrnce. Po odstavení a odebrání varné nádoby je deska jen mírně vlažná, neboť převzala teplo ze dna hrnce. Žádnou tepelnou energii deska po dokončení vaření nevyzařuje.

Speciální nádobí

Indukční varné desky získávají mezi kuchaři stále větší popularitu, a to i přesto, že na vaření na tomto typu desky je potřeba speciální nádobí. Indukční varná deska reaguje s železnými nebo železo obsahujícími nádobami a vytváří teplo. Nádobí s magnetickým dnem, ale i vnitřkem nádoby, nerezové nádoby, které však musí být nerezové zevnitř i zvenčí, nejen s nerezovým dnem se mohou bez problémů používat. Stejně jako keramické či měděné nádoby mohou být vhodné pro indukci.

Indukční varní deska

Ak je nerezový nádobí potažený hliníkem, ať už zvenčí, nebo uvnitř, není na indukční sporák vhodný. Fungovat nebude na tomto typu ani čistě hliníkové nádobí nebo nádobí z varného skla, protože se nevytváří elektromagnetický náboj. Při nákupu nádobí se vždy přesvědčte, zda je dno označené ikonkou indukční cívky. Ověřit si to můžete také jednoduchým testem - li nádoba na dně udrží magnet, měla by být vhodná na indukční desku.

Bezpečné vaření

Jelikož indukce zahřívá jen nádobu a ne povrch ploténky, nebezpečí hrozí pouze při dotyku s varnou nádobou. Samotná varná deska má i po odstranění nádoby iba zbytkovou teplotu a chladně rychle, čili se nemusíte bát, že se o ni popálíte. Tuto výhodu oceníte zejména v případě, že máte malé děti. Nebudete se muset bát, že dojde k nežádoucí nehodě.

Elektrické varné desky například fungují na principu zahřívání spirál na takovou vysokou teplotu, že by se mohly spálit či chytit předměty v jejím dosahu. Plynové varné desky zas používají otevřený oheň, při kterém stejně hrozí, že byste nechtěně mohli zapálit utěrku či chňapku. Vzhledem k tomu, že indukční varná deska nemá plamen ani spirálu, je vskutku bezpečná.

Snadná údržba

Každý kuchař má zkušenosti s vykypění polévkou či bramborami. Čištění plynové či elektrické varné desky je oproti indukční mnohem náročnější. Indukční varnou desku stačí utřít navlhčenou houbičkou na nádobí, v případě, že je mastná, stačí použít trochu saponátu a nakonec ji vyleštit handirčkou z mikrovlákna.

Aby varná deska fungovala správně, je třeba, aby byla čistá. Ovládá se pomocí dotykových senzorů, čistý štít je nezbytný pro jejich řádné fungování. Senzory reagují rychle, chvíli však trvá, dokud se člověk seznámí s jejich chodem.

Funkce indukční varné desky

Při vaření jistě oceníte časovač, který vám (u některých modelů) umožní nastavit každou varnou plochu zvlášť. Funkcí rychlý ohřev (Jet Start, Booster, Power...) bývají indukční varné desky běžně vybavené. Díky tomu dokážete vodu přivést do bodu varu za velmi krátký čas. V případě, že něco na varnou desku nepatří, upozorní vás na to zvukový signál.

Pánev na indukční varní desce

Elektromagnetické záření

Obáváte se působení elektromagnetické energie a nízkofrekvenčního záření na své zdraví? Působení záření je opravdu minimální, dokonce se ve vzdálenosti 30 cm vytrácí. Ani pokud byste vařili na indukční varné desce často, nemusíte se o své zdraví obávat. Se svým lékařem seohledně používání indukce však poraďte v případě, že máte kardiostimulátor.

Klady a zápory použití indukční desky

Kromě rychlého a úsporného vaření patří k plusem používání indukční varné desky také jednoduchá údržba, přesnost nastavení teploty, bezpečné a snadné použití a dlouhá životnost. K záporem se řadí nutnost použití speciálního nádobí a zvýšená hlučnost.

Rychlost ohřevu je opravdu výborná, oproti elektrickému vařiči ohřívá vodu dvakrát rychleji. Oceníte i výkonnost indukčního vaření, nastavení přesné teploty, díky čemuž předejdete připalování pokrmů. Dětská pojistka je samozřejmostí. Efektivita vaření, bezpečnost, dlouhá životnost, jednoduchá údržba dělají z indukční varné desky výbornou volbu.

Nevýhodou je, že indukční proudy mohou kromě dna hrnce ohřívat i náramky, prsteny či řetízky, které máte na sobě při vaření. Do bezprostřední blízkosti varné desky raději nedávejte ani svůj mobilní telefon.

Hodnocení článku:
(77.8%)

Pulbikované dňa: 22.11.2018

oblíbené produkty

Zobrazit kategorii:


Přidat komentář