Nejlepší lisy na ovoce 2024 – recenze, test, srovnání
Obsah článku: + Zobrazit obsah článku
Mít vlastní lis na ovoce se vyplatí, pokud máte přístup ke svým jablkům, hruškám, hroznům či jinému ovoci. Je to skvělý způsob, jak zpracovat velké množství ovoce a navíc domácí mošt, ovocný džus či víno se nedá srovnat s kupovanými výrobky. Čerstvou šťávu plnou vitamínů máte okamžitě k dispozici a bez jakýchkoliv konzervantů či dalších nepotřebných látek.
Se správným lisem zpracujete bez větší námahy velké objemy plodů. První úvahou před koupí lisu by mělo být to, na jaké druhy ovoce jej chcete používat. Na lisování jablek či hrušek jsou vhodné dřevěné lisy s objemem koše minimálně 6 litrů. Tyto lisy zvládnou bez problémů zpracovat i měkké či bobulovité ovoce, proto jsou všestrannou možností. Chcete lisovat pouze měkké ovoce, vsadit můžete na menší hliníkové lisy. Vinaři zas mají v oblibě lisy, které jsou primárně určeny ke zpracování hroznů. Pojďme však pěkně po pořádku, postupně vás provedeme výběrem správného lisu na ovoce, případně na zeleninu.
Nejlepší lisy na ovoce
Názov | Hodnotenie | Detail |
---|---|---|
Vares 18 l/2 t ✔ ZLATÁ STŘEDNÍ CESTA | Zobrazit produkt | |
J.A.D. Tools 10102 ✔ LIDOVÁ VOLBA | Zobrazit produkt | |
Fruit-Press Prasa 20l ✔ DNES V AKCI | Zobrazit produkt | |
Vares Nerez Hydraulic 50 l/5 t ✔ NÁŠ TIP | Zobrazit produkt | |
Drtič a lis na ovoce nerezový 400 V ✔ PRO NÁROČNÉ | Zobrazit produkt | |
Lis na ovoce ruční nerez 3 l ✔ VÝPRODEJ | Zobrazit produkt |
Jak vybrat lis na ovoce
Lisy na ovoce se od sebe liší zejména objemem, použitými materiály a principem práce (závitový nebo hydraulický). S kapacitou nádoby úzce souvisí, kolik šťávy získáte jedním stiskem. Jeden lisovací cyklus trvá přibližně 5 až 10 minut v závislosti na použitém ovoci a jeho množství. Výtěžek šťávy se pohybuje na úrovni 50 až 70% objemu lisu. Lis proto vybírejte podle množství ovoce, které plánujete zpracovávat, resp. podle toho, kolik šťávy li získat z jedné sklizně.
Před koupí lisu se zaměřte na druh ovoce, který chcete lisovat, velikost nádoby, použité materiály či princip zpracování ovoce. Při výběru můžete přihlížet i na cenu výrobku či značku a dostupnost produktu. Vsaďte na ověřené značky, které mají dobré reference a pozitivní hodnocení od uživatelů.
Typy lisů na ovoce
Lisy na ovoce se dělí podle toho, jakým způsobem dochází k odšťavňování, resp. lisování. Každý lis má své výhody i nevýhody a je na vás, abyste zjistili, co vám více vyhovuje. Závisí to zejména na druhu ovoce či na množství úrody.
- Závitový lis na ovoce – závitový nebo jinak řečeno vřetenový lis má centrální šroub a lisování ovoce se provádí utahováním této šrouby. Při lisování se otáčí pákou, což je fyzicky náročnější a proto se takový postup lisování hodí na menší objemy ovoce.
- Rámový lis na ovoce – můžete ho najít i pod označením košový lis. Dřevěný koš s výlevkou má ocelovou konstrukci, která je doplněna rámem. Právě pomocí rámu se vytváří na ovoce vyšší tlak. Díky rámu se ovocná šťáva lépe zpracuje a tento lis se hodí na lisování většího množství ovoce. Košové lisy pracují stlačením hroznů či jiného ovoce shora dolů. Ovoce se vkládá do dřevěného koše, dokud je naplněn. Ocelový hřídel a dřevěné tlakové desky se postarají o to, aby se z ovoce vytlačila každá kapka a šťáva se oddělila od pevných částí. Výsledkem je kvalitní mošt či chutné víno.
- Hydraulický lis na ovoce – může být celý kovový nebo kombinací dřeva a kovu. Dřevěný či nerezový koš s výlevkou a ocelovou konstrukcí je vybaven hydraulickým pístem (takzvanou panenkou). Píst má podobu zvedáku, který se podobá zvedáku na auta. Lisování je díky pístu jednoduché a bez vynaložení námahy. Pomocí zvedáku je možné vytvořit větší tlak, čímž se dosáhne vyšší vydatnost šťávy. Hydraulický lis lisuje hrozny, jablka či jiné ovoce zevnitř směrem ven. Výsledkem je, že celá dávka ovoce dostane při lisování stejné množství tlaku. Tyto lisy patří k dražším, ale uživatelsky příjemnějším. Slouží k rychlému zpracování velkého objemu sklizně.
- Elektrický lis na ovoce – tyto lisy jsou součástí kuchyňských robotů. Jde o multifunkční zařízení, které zvládá více činností včetně odšťavňování. Kvalitní elektrické lisy dokáží lisovat měkké ovoce i tvrdou zeleninu. Jsou vhodné na občasné lisování menšího množství ovoce nebo zeleniny. Využijete je, i když nemáte přístup k vlastnímu ovoci. Díky elektrickému lisu si dopřejete pár sklenic chutné domácí ovocné či zeleninové šťávy.
Druh ovoce, který chcete lisovat
Při výběru vhodného lisu byste měli přihlížet na druh ovoce, který jím chcete zpracovávat. Pokud plánujete lisovat pouze měkké ovoce a v menším množství, postačí vám malý lis. Pro výrobu většího množství hroznového moštu nebo vína si však vybírejte z lisů, které mají velký objem nádoby, abyste mohli najednou zpracovat více hroznů. Stejně to platí při výrobě jablečného moštu. Na lisování jablek je vhodný lis s větším košem, případně si můžete pořídit lis, který je kombinován s mlýnkem na jablka. Mlýnek však není nutný, jablka můžete rozdrtit i ručně. Lisy určené pro jablka a hrušky se dají využít i na jiné ovoce, samozřejmě, problém jim nedělá ani lisování měkkého či bobulovitého ovoce.
Při výběru lisu si přečtěte popis produktu, z něj se dozvíte, na jaké ovoce ho doporučuje samotný výrobce. Pokud například zvolíte příliš malý lis, nemusí být dostatečně silný na lisování jablek či jiného tvrdého ovoce. I proto je skvělým doplňkem k lisům již zmíněný mlýnek na ovoce, který se dá koupit samostatně. Níže vám přinášíme přehled, jaké lisy jsou vhodné na konkrétní druhy ovoce či zeleniny.
- Bobulovité ovoce – na odšťavnění bobulí se používají malé lisy s objemem nádoby 3 až 6 litrů. Tyto lisy mají kompaktní rozměry, a tak je bez problémů můžete používat v domácnosti. Alternativou pro lisování bobulovitého ovoce jsou elektrické lisy na ovoce, které jsou součástí kuchyňských robotů.
- Jablka, hrušky, zelenina – na lisování jablek, hrušek či zeleniny potřebujete silnější lis, který dokáže vytlačovat šťávu i z tvrdých plodů. Vhodný je větší objem koše, případně používání mlýnku na ovoce, který lisování usnadní. Před tím, než ovoce vložíte do lisu, pomelete si ho na mlýnku. Samozřejmě, tyto lisy zvládají bez problémů zpracovávat i měkčí ovoce jako například jahody, maliny a podobně.
- Hrozny – oblíbenými lisy na zpracování hroznů jsou závitové, rámové i hydraulické lisy, které mají objem nádoby od 10 do 20 litrů. Chcete-li lis na hrozny, přihlížejte na vaši obvyklou úrodu. Pokud ročně vypěstujete jen několik věder hroznů, postačí vám menší lis se šroubem (závitový). Vinaři se však staletí spoléhají na lisy, které jsou primárně určeny pro zpracování hroznů, protože ty neprolomí vnitřní semena, které produkují hořkou chuť.
Mnoho spotřebitelů sází na lisy, které jsou určeny k lisování jablek. Tyto lisy patří k běžně dostupným a ty s menším objemem víte získat za přijatelnou cenu. Lisy na jablka dokáží zpracovat i měkké či bobulovité druhy ovoce a pořadí si například i s bramborami. Mezi lisy na jablka se nacházejí nejlepší typy lisů, které vyhovují většině zákazníků.
Materiál lisu na ovoce
Lisy na ovoce se vyrábějí z více materiálů a právě od nich závisí životnost přístroje. Čím je konstrukce pevnější, stabilnější a robustnější, tím déle by vám lis měl sloužit.
K běžným materiálům patří dřevo. Nejčastěji se využívá dubové nebo bukové dřevo, které je kombinované s kovem. Pokud je dřevo kvalitní a pevné, lis vám bude sloužit dlouhá léta. Někteří výrobci však sázejí na méně kvalitní dřevo ve snaze snížit cenu přístroje. Před koupí dřevěného lisu si proto zkontrolujte robustnost a jakost dřeva. Dřevěné lisy jsou esteticky přitažlivé a menší lisy se stanou pěknou dekorací domácnosti, ty větší zas ozdobou zahrady či dvora před rodinným domem.
Jak jsme naznačili, dřevěné lisy mají i kovové části, ty mohou být z hliníku, oceli nebo litiny. Levnější lisy mívají také prvky z plastu nebo silikonu. Plastová může být například sběrná miska. Plast je materiál, který se vyznačuje kratší životností, pokud tedy plánujete lis často používat, plastovým prvkům se raději vyhněte a připlaťte si za dražší kovový lis.
Populárním materiálem při výrobě lisů na ovoce je i hliník. Hliníkové lisy se jednoduše čistí a vyznačují se také poměrně dobrou životností. Plusem tohoto materiálu je elegantní vzhled, který skvěle zapadne mezi ostatní kuchyňské spotřebiče. Pokud si zvolíte menší hliníkový lis, můžete jej mít volně položený v kuchyni, přičemž vůbec nebude působit rušivě.
Ke klasickým ručním lisům patří ty, které jsou vyrobeny z nerezavějící oceli. Prodávají se desítky let, ale stále jsou oblíbené, protože ovoce dokáží efektivně rozdrtit. Plody se drtí jednoduchým otáčením kola s rukojetí, proto musíte při lisování vynaložit fyzickou sílu. Lisování je však jednoduché a efektivní. Nerezová ocel dokáže odolávat i ovocným kyselinám.
Litinové lisy na ovoce se vyznačují dlouhou životností, perfektní stabilitou i robustností. Koš lisu je většinou dřevěný a z litiny je vyrobena základní deska i nohy. Tento materiál pomáhá udržet stabilitu lisu a je praktickým pomocníkem při výrobě jablečných moštů či různých ovocných šťáv.
Hydraulické lisy se nejčastěji vyrábějí z nerezové oceli, případně ze dřeva, které je kombinované s kovem. Jelikož jsou hydraulické lisy určené na lisování velkého množství plodů, kvalitní materiály, které zaručí dlouhou životnost přístroje, by měly být samozřejmostí.
Při výběru materiálu lisu přihlížejte na to, jak často plánujete lis využívat. Pokud hledáte malý lis do domácnosti na občasné použití, v úvahu můžete vzít estetické hledisko. Do bytu či domu se hodí menší dřevěný nebo hliníkový lis na ovoce.
Velikost
Při výběru vhodné velikosti lisu přihlížejte na druh ovoce, který chcete zpracovávat a na množství šťávy, které chcete vyrobit. Pokud máte hodně jablek, hroznů či jiného ovoce, vyplatí se pořídit si lis s větším objemem nádoby. Pokud ovšem plánujete vyrábět menší množství šťávy z měkkého ovoce, postačí vám malý stolní lis. Větší lisy jsou vhodné pro ty, kteří mají přístup k množství ovoce, vlastní velkou zahradu nebo ovocný sad. K výhodám větších lisů patří, že můžete rychleji slisovat větší objemy ovoce a snížit četnost vyprazdňování lisovací nádoby. Níže si můžete přečíst konkrétní využití lisů s ohledem na jejich objem.
- 3 litry: Stolní lis na ovoce nebo jinak i mini lis je vhodný pro každodenní použití. Připravíte si s ním čerstvé šťávy určené k okamžité spotřebě. Zpravidla se používá na bobulovité ovoce. Lis má kompaktní rozměry, proto zabere málo místa a lze ho volně položit v kuchyni. Pokud vsadíte na dřevěný lis, stane se navíc ozdobou a vkusnou dekorací vaší domácnosti.
- 6 – 12 litrů: Malý lis na ovoce má objem od 6 do 12 litrů. Dokáže zpracovat menší množství ovoce, přibližně jednu přepravku. S lisem si tak připravíte několik litrů chutné šťávy, které můžete skladovat a odložit si například na zimu. Tyto lisy mají šroub a fungují principem utahování. Šroubové lisy na ovoce vyhovují většině uživatelů, kteří si chtějí připravovat džusy či mošty na vlastní spotřebu.
- 12 – 20 litrů: Takové objemy nádob mají rámové lisy na ovoce, které dokáží zpracovat celé plody a větší množství ovoce, případně zeleniny. Lisu pomáhá drtič na ovoce. S rámovým lisem zpracuje velkou část úrody, je tedy ideální volbou pro ty, kteří vlastní zahradu.
- 20 – 70 litrů: Na zpracování velkého objemu plodů slouží hydraulické lisy na ovoce. K jejich přednostem patří pohodlná manipulace a rychlé zpracování značného množství celých plodů. Hydraulické lisy jsou často vyrobeny z nerezového materiálu, a tak kromě velkého objemu nádoby potěší i jejich dlouhá životnost. Velké lisy se hodí na zahradu, pohodlně nimi vyrobíte víno, mošt i džus. Pokud máte ovocný sad nebo vinici, takový lis je jednoznačnou volbou.
Pro malou výrobu
Pokud uvažujete nad prodejem moštu či vína, měli byste sáhnout po přístroji, který má objem alespoň 50 litrů. Pomocí 50-litrového lisu dokážete vytisknout více než 200 litrů šťávy za jednu hodinu.
Na domácí použití
Na občasnou přípravu ovocných nebo zeleninových šťáv v malých množstvích (pár sklenic) se hodí elektrické lisy na ovoce. Tyto lisy jsou součástí kuchyňských robotů a bez problémů zvládnou zpracovat měkké i tvrdé ovoce. Využijete je, pokud toužíte po sklenici čerstvé šťávy bez jakýchkoliv konzervantů, kterou si připravíte rychle, bez námahy a v pohodlí domova.
Produktivita
Při výběru lisu na ovoce myslete i na jeho produktivitu, tedy na to, kolik vylisované šťávy získáte z jednoho lisovacího cyklu. Je vhodné zvolit drtič, který urychlí drcení surového tvrdého ovoce. Nápomocný je mlýnek na ovoce, případně to, pokud ovoce před lisováním rozdrtíte ručně. Stroj se už nemusí natolik namáhat a rychleji vám z něj bude vytékat čerstvá šťáva.
Každý lis je jinak výkonný, jeho výkon je úzce spjat zejména s objemem nádoby a také s ovocem, které lisujete. Například ruční lis o objemu 3 až 5 litrů dokáže slisovat přibližně 30 až 50 kilogramů ovoce za hodinu. Větší ruční lis na ovoce, který má objem od 10 do 20 litrů, případně elektrický drtič, zpracuje okolo 100 až 200 kilogramů ovoce za hodinu. Při hydraulických lisech s objemem 30 a více litrů se počítá produktivita cca 300 až 500 kilogramů zpracovaného ovoce za hodinu. Samozřejmě, uvedené údaje jsou pouze orientační, protože na výkon lisu má vliv i způsob, jakým přístroj ovoce lisuje.
Před koupí lisu na ovoce se v rámci jeho produktivity zajímejte o to, kolik šťávy jste schopni získat z jednoho lisovacího cyklu, resp. jak dlouho trvá jeden cyklus. Při výkonných lisech s velkým objemem nádoby obecně platí, že velkou dávku hroznů určeného k výrobě vína víte zpracovat za 5 hodin.
Mějte na paměti, že lis by měl být naplněn minimálně na 30 až 35% pevných látek. Při plnění lisu většina tekutiny přeteče dovnitř a následně ven, co se označuje jako víno nebo mošt s volným chodem. Objem lisu proto bude odpovídat objemu pevných látek, které je třeba stisknout (slisovat). Pokud máte na lisování například 400 litrů kvašeného moštu, odpovídá to přibližně 150 litrům pevné látky. Pro slisování 150 litrů pevných látek přes hydraulický lis s objemem 40 litrů, tedy musíte provést přibližně tři lisovací cykly, abyste dokončili práci. Jeden cyklus bude trvat cca 45 minut.
Celý cyklus lisování sestává z naplnění lisu, stlačení ovoce, vyprázdnění lisu i jeho vyčištění na další chod. Délka lisovacích cyklů se tak liší i v závislosti na fyzických schopnostech uživatele, praxi a správné přípravě ovoce. K časově nejnáročnějším úkonům celého procesu patří plnění lisu a potom samotné lisování. Při hydraulických lisech v podstatě stačí čekat, dokud se naplní nádoba vylisovanou šťávou. Jejich obsluha je proto z hlediska času i fyzické námahy nejpohodlnější. I proto po hydraulickém lisu sahají všichni ti, kteří chtějí najednou a rychle zpracovat velké objemy sklizně.
Cena lisů na ovoce
Pro mnohé je při rozhodování se nejpodstatnějším kritériem cena. Lisy se prodávají v různých cenových kategoriích v závislosti na použitých materiálech, pohodlnosti obsluhy, objemu nádoby či přídavných funkcích. Vliv na cenu má i značka, resp. výrobce. Samozřejmě, výrobci s dobrým jménem si za lis vyžádají více než neznámé značky.
Nejlevnější jsou mini lisy na ovoce, které mají objem koše jen pár litrů. Tyto se skvěle hodí do menší domácnosti, která si chce občasně vylisovat šťávu, případně vyrobit mošt či víno. Levný lis na ovoce seženete již za cenu kolem 1 500 Kč. Počítejte však s tím, že lis bude ruční, proto při práci musíte vynaložit mechanickou sílu. Levné lisy se vyrábějí z méně odolného dřeva a namísto ocelových prvků mají často plastové. Plastová může být například sběrná miska. Alternativou na občasnou výrobu domácí ovocné šťávy je mlýnek na ovoce, který je ještě levnější. Kvalitní celokovové mlýnky s ručním pohonem se prodávají od 500 Kč.
Za střední cenovou kategorii v rámci lisů na ovoce či zeleninu můžeme považovat produkty s cenovkou od 1 500 do 8 000 Kč. Jde o poměrně široké cenové rozpětí, ze kterého si dokáže vybrat opravdu každý. S přibývající cenou přibývá objem lisu a tyto lisy jsou proto vhodné pro zpracování většího množství ovoce. Skvěle se uplatní, pokud máte zahradu a přebytečnou úrodu chcete zpracovat do ovocné šťávy, jablečného moštu či hroznového vína a podobně. Lisy jsou vyráběny z masivního a odolného dřeva v kombinaci s kovovými prvky a použité materiály jsou zárukou dlouhé životnosti i spolehlivé funkčnosti.
Drahé lisy stojí více než 8 000 kč a jejich cena se může vyšplhat až k částce okolo 40 000 Kč. Jde o lisy s velkým objemem, kde má nádoba objem od 20 do 70 litrů. V této cenové kategorii mají bohaté zastoupení hydraulické lisy, které se vyznačují robustností, perfektní stabilitou, odolností i maximálním výkonem. Častým materiálem je nerezavějící ocel, případně odolné dřevo v kombinaci s ocelovými prvky. Lisy s velkým objemem koše se hodí na poloprofesionální až profesionální použití, ale uplatní se všude tam, kde je dostatek surovin na zpracování.
Další možností v rámci zpracování ovoce je elektrický lis na ovoce, který však bývá zpravidla součástí kuchyňských robotů. Takový lis se používá pro lisování menšího množství ovoce a zejména ovoce, které je měkké. Ovoce dokáží na šťávu proměnit i elektrické odšťavňovače, přičemž ty kvalitnější zvládnou kromě měkkého ovoce i tvrdou zeleninu. Cena elektrických lisů na ovoce, resp. odšťavňovačů, začíná na částce okolo 500 Kč. V tomto případě jde o jednoduché odšťavňovače s menším výkonem. Za kvalitnější a výkonnější elektrický odšťavovač zaplatíte několik tisíc korun.
Oblíbené značky
Pokud přemýšlíte nad koupí nového lisu, vsaďte na značky, které má dobré jméno a je prověřena mnoha spotřebiteli. Lisy na ovoce a zeleninu nabízí několik světových i domácích výrobců. K oblíbeným značkám klasických ručních lisů na ovoce patří například Güde, MAT, Dema či Vares. Lisy na ovoce jsou také součástí kuchyňských robotů, tu patří k populárním Eta, Concept, Kenwood nebo Bosch. Mnohé z nich zvládají kromě lisování ovoce také odšťavňovat zeleninu.
Nejčastější otázky a odpovědi (FAQ)
Podívali jsme se i na časté otázky spotřebitelů. V závěru vám přinášíme odpovědi například na to, jaký lis si vybrat, pokud chcete lisovat více druhů ovoce, co se vám vyplatí dokoupit si k lisu, zda je nutné vlastnit mlýnek na ovoce, jaké jsou výhody a nevýhody elektrického lisu na ovoce.
Jaký lis si mám vybrat, pokud chci lisovat více druhů ovoce?
Co se mi vyplatí dokoupit k lisu na ovoce?
Mám si dokoupit k lisu i mlýnek na ovoce?
Co dělat s nefunkčním lisem na ovoce?
Jaké jsou výhody a nevýhody elektrického lisu na ovoce?
Datum poslední aktualizace: 23.09.2024
Přidat komentář
Poslední články
Testovali jsme kuchyňské pomocníky MioMat a Luli Chef Midi: Který si vybrat?
Rychlá doba vyžaduje „smart“ řešení. A to nejen v práci, při sportu, péči o rodinu či domácnost, ale také při vaření. Právě... Přečíst článek
Jak vyčistit pračku od zápachu, plísně, vodního kamene – octem, kyselinou citrónovou, sodou bikarbonou
Ať už používáte pračku denně nebo několikrát do týdne, při každém praní se v jejích útrobách hromadí neodpařená voda a vodní... Přečíst článek
Elektrokoloběžka AERIUM H800 zvládne město i terén. Jaké jsou její hlavní přednosti?
Hledáte praktický dopravní prostředek do města i na vyjížďky do přírody? Elektrokoloběžka AERIUM H800 je skvělou volbou.... Přečíst článek
Jak vyčistit myčku nádobí Electrolux, Bosch, Beko: octem, kyselinou citrónovou nebo sodou?
Přestože myčku nádobí používáte denně, na její čištění často zapomínáte. Přistoupíte k němu až tehdy, když myčka najednou... Přečíst článek