Nejlepší elektrické indukční sporáky 2024 – recenze, test, srovnání, zkušenosti

Elektrický sporák je moderním kuchyňským spotřebičem, který je plně poháněn elektrickou energií. Je ideální pro domácnosti, kde není možnost vybudování přípojky zemního plynu. Plně elektrické sporáky jsou vyráběny ve třech základních provedeních podle typu varné desky. Varná zóna může být litinová, indukční či sklokeramická. Který elektrický sporák je ten nejlepší?

Jak vybrat elektrický sporák?

V našem článku se blíže podíváme na jednotlivé druhy elektrických sporáků. Proč byste si měli vybrat právě elektrický sporák. Jaké jsou jejich výhody a naopak, jaké jsou jejich slabé stránky se dočtete v našem článku. Která varná deska je nejlepší? Mimo jiné si můžete přečíst podrobné recenze jednotlivých produktů.

Nejlepší elektrické sporáky s indukční varnou deskou

Názov Hodnotenie Detail
AEG CIB6645ABM   ✔   DOBRÉ RECENZEZobrazit produkt
Mora I 7688 BX   ✔   NÁŠ TIPZobrazit produkt
Electrolux LKI564202W   ✔   VÍTĚZ TESTUZobrazit produkt
Mora I 7688 BX   ✔   ZLATÁ STŘEDNÍ CESTAZobrazit produkt
Gorenje GEIT5C60WPG   ✔   DOBRÉ RECENZEZobrazit produkt
AEG CIB56481BW   ✔   ZLATÁ STŘEDNÍ CESTAZobrazit produkt

Nejlepší elektrické sporáky se sklokeramickou varnou deskou

Názov Hodnotenie Detail
Mora C 2231 AW   ✔   NEJPRODÁVANĚJŠÍZobrazit produkt
Amica SSA 6110 OCX   ✔   DNES V AKCIZobrazit produkt
Beko FSM 67320 GXS   ✔   VÍTĚZ TESTUZobrazit produkt
Mora C 2240 CW   ✔   DOBRÉ RECENZEZobrazit produkt
Mora C 5242 CW   ✔   LIDOVÁ VOLBAZobrazit produkt
Amica SS 15 EBS   ✔   VÝPRODEJZobrazit produkt

Elektrické sporáky – recenze

Ať už hledáte vestavěný nebo volně stojící elektrický sporák, určitě chcete spolehlivý spotřebič. Vyzkoušet všechny, které jsou v nabídce, abyste našli ten pravý pro vás, je, jednoduše, nemožné. Abychom vám výběr usnadnili, vyzkoušeli jsme několik oblíbených elektrických sporáků a připravili pro vás jejich recenze.

Elektrický sporák je "in"

Volba na elektrický sporák padá zpravidla tehdy, pokud v domácnosti není možnost plynové přípojky nebo si lidé nechtějí dělat práci se zaváděním plynové trubky do domu či bytu. Elektrický sporák pracuje při napětí 380 – 400 V, přičemž je možné jej napojit i na fázi s napětím 230 – 240 V. Zároveň se tím však omezí určité funkce a výkon sporáku.

Elektrické sporáky se vyznačují moderním designem a spolehlivostí. Indukční či sklokeramické desky jsou dnes trendem. Litinová varná deska je již na ústupu. Při indukčních varných deskách myslete na to, že musíte používat nádobí určené speciálně na indukci. Litinové varné plochy jsou sice cenově velmi dostupné, ale jejich praktické vlastnosti jsou oproti indukčním a sklokeramickým deskám mnohem slabší. Nejrozšířenějším typem varné plochy při elektrickém sporáku je sklokeramická deska.

Bílý elektrický sporák s litinovou varnou plochou

Velkou doménou elektrických sporáků je i jednoduché a spolehlivé pečení, protože takové sporáky umožňují snadnou regulaci výkonu a více funkcí pečení. Oproti plynové troubě dokáží rovnoměrně rozvádět teplo po celém objemu trouby díky ventilátoru. Rovněž můžete měnit směr ohřevu (vrch, spodek, kombinace).

U některých modelů může zamrznout rychlost ohřevu, ale to je daní, kterou musíte zaplatit, pokud se rozhodnete pro méně výkonný elektrický sporák (nižší příkon). Regulace teploty je přesně to, co mnohé odrazuje a raději sáhnou po kombinovaném sporáku s plynovými hořáky. Pro zvýšení i snížení teploty elektrický sporák nereaguje tak rychle.

Hlavní výhody

  • Spolehlivost při pečení
  • Lehčí údržba
  • Jednodušší instalace
  • Bez plynových trubek v interiéru
  • Moderní design

Hlavní nevýhody

  • Vyšší spotřeba energie
  • Opožděná odezva na regulaci teploty
  • Napojení na 380 – 400 V
  • Bez el. proudu se nevaří

Typy varných desek

  • Litinová varná deska – méně používaná. Jde o nejstarší typ varné desky v segmentu elektrických sporáků. Najdete je za velmi výhodné ceny, ale oproti indukční či sklokeramické varné desce má více nevýhod. Pomalejší ohřev, vyšší spotřeba energie a těžší údržba. Litinový sporák se vyplatí používat lidem, kteří za sporákem tráví méně času a nevadí jim delší ohřev. Jinak se vám z dlouhodobého hlediska vyplatí investovat do konkurentů.
  • Sklokeramická varná deska – nejčastěji se vyskytuje právě varná deska ze sklokeramiky. Oproti indukci je mechanicky odolnější a disponuje i rychlejším ohřevem. Povrch se snadno udržuje a nepotřebujete ani speciální nádobí jako například při indukční varné desce. Menší nevýhodou mohou být tepelné ztráty, které sklokeramická deska produkuje.

Elektrický sporák s indukční varnou deskou

  • Indukční varná deska – nejmodernější technologie, která na první pohled vypadá stejně jako sklokeramika. Na rozdíl od sklokeramické desky, ale indukce eliminuje tepelné ztráty. Indukce totiž ohřívá pouze samotný hrnec (pánev) a neohřívá tak ani milimetr plochy navíc. Zároveň tak šetří i energii. Ohřev funguje na principu feromagnetizmu, což znamená, že nelze použít jakýkoliv nádobí. Používat nesmíte skleněné, měděné, hliníkové či smaltové nádobí. Je nutností pořídit si indukční (magnetický) nádobí.

Typy trouby

  • Konvenční elektrická trouba – u elektrických modelů jsou méně rozšířené. Topná tělesa jsou buď to ve spodní a horní části, nebo po stranách trouby. Vytvářejí zónový ohřev, což zajistí dokonalé propečení masa či jiných pokrmů. Zároveň však trouba nedisponuje ventilátorem.
  • Multifunkční elektrická trouba – vybavených ní je většina elektrických sporáků. Kromě topných těles disponuje i ventilátorem, a tedy cirkulací horkého vzduchu. Říká se jim i teplovzdušné trouby. Pečení je tak rychlejší a ohřev je rovnoměrný. Multifunkční trouba by měla být při elektrickém sporáku jasnou volbou.

Rozměry sporáku

Standardní šířka sporáků je 50 až 60 cm. Čím je šířka sporáku vyšší, tím je větší objem trouby. Stejně tak závisí i od hloubky sporáku. Tento rozměr je obvykle na úrovni 60 cm. Výška má standardně kolem 85 cm. Širší sporáky disponují větším počtem varných zón. Tyto parametry hovoří také o objemu samotné trouby. Objem se pohybuje v rozmezí od 50 do 74 litrů.

Nerezový elektrický sporák se sklokeramickou varnou deskou

Příkon a spotřeba elektrické energie

Elektrické trouby jsou obvykle ve třídě A. Jde o zelenou úspornou kategorii. Existují však i sporáky s menším příkonem (watt nebo kilowatt), které patří do třídy A+ či A++, ale zároveň klesá jejich výkon. Spotřebu elektrické energie si můžete všímat jako údaj udávaný v kWh. Ten hovoří o standardním cyklu při používání sporáku.

Ovládání varné desky

Při indukčních varných deskách je ovládání obvykle dotykové, resp. elektrické. Ovládací panel se nachází přímo na varné desce a pouhým dotykem regulujete výkon sporáku, zapínáte rychloohřev či jiné funkce.

Elektrický sporák s indukční varnou deskou s dotykovým ovládáním

U elektrických sporáků se sklokeramickou nebo litinovou deskou je zas nejtypičtější mechanické ovládání. Varnou desku i troubu tak ovládáte tlačítky a otočnými regulátory, které se nacházejí na čele sporáku.

Další vlastnosti a funkce

  • Hi-Light varná zóna – díky těmto varným zónám se dokáže plocha zahřát rychleji a zároveň šetří topné těleso. Stejně tak má příznivý vliv na spotřebu el. energie a životnost varné desky.
  • Indikátor zbytkového tepla – je vizuální ukazatel stavu varné zóny. Přímo na desce nebo za pomoci kontrolky signalizuje, zda je zóna ještě horká.
  • Časovač – digitální nebo mechanický. Upozorní vás na konec vaření, případně můžete nastavit, kolik chcete, aby se jídlo připravovalo. Buď to nastavíte časovač na displeji, nebo jednoduchým otočením mechanického časovače.
  • Dětská pojistka – jde o bezpečnostní prvek určený k zablokování indukčního panelu, aby nedošlo k nechtěné manipulaci.
  • Automatické vypnutí – bezpečnostní prvek, který se postará o to, že v případě pokud je indukční deska příliš dlouho neaktivní a nepřijde ke kontaktu s nádobím, sporák automaticky vypne ohřev.
  • Stop & Go – jde o tlačítko, které jedním stiskem vypne nebo zapne celý ohřev desky.
  • Booster – jde o funkci, kterou využijete, pokud potřebujete jídlo extrémně rychle ohřát nebo ohřát varnou zónu. Využijete tak maximální příkon spotřebiče.
  • Tlumené dovírání dvířek – jde o tlumené/tiché zavírání dvířek elektrické trouby. Zabráníte tak případnému poškození skla.
  • Sklo trouby – dvoudílné nebo trojdílné. Liší se v schopnosti izolovat teplo, které je uvnitř trouby během pečení a proniká na povrch. Třídílné sklo zajistí, že sklo se nezahřeje na více než 35 °C. Při dvoudílném je to přibližně 50 °C.
  • Příslušenství – vyplatí se sáhnout po sporáku, ke kterému výrobce dodává alespoň základní příslušenství, jakým je rošt, plechy či pekáče na pečení.

Nejčastější otázky a odpovědi (FAQ)

Pokud nemáte doma plynovou přípojku, pravděpodobně sáhnete právě po elektrickém sporáku. Elektrické sporáky jsou čím dál populárnější, zejména ty se sklokeramickou nebo indukční varnou deskou. Litinová varná deska je sice cenově nejvýhodnější volbou, avšak má řadu nevýhod. Při výběru spotřebiče se třeba dívat i na praktické využití. Na několik základních otázek, o které byste se měli zajímat před koupí varné desky, najdete odpověď na tomto místě.

Proč je lepší investovat do elektrického jak plynového sporáku?

Např. kvůli elektrické troubě, která je mnohem pohodlnější na ovládání i na přípravu jídel jako plynová verze. Sklokeramická nebo indukční varná deska mají také řadu výhod, mimo jiné to je jednodušší čištění.

Které značky elektrických sporáků jsou cenově nejvýhodnější?

Levné, přitom kvalitní elektrické sporáky nabízejí např. výrobci Gorenje, Amica, Electrolux, Whirlpool nebo Beko. Cena záleží na množství funkcí a typu varné desky, ovšem už za cca 6 200 Kč si můžete koupit sporák s množstvím funkcí.

Jako třeba čistit a udržovat elektrický sporák?

Většina pečících troub má povrch z odolného smaltu, jehož údržba je jednoduchá. Některé modely jsou samočisticí, takže troubu stačí nastavit na vysoké teploty a očistí se sama. Stejně jednoduché je i čištění sklokeramické nebo indukční varné desky. Obvykle k tomu stačí jemný čistící prostředek a mokrý hadřík.

Starší modely, které již nejsou dostupné

Vaše hodnocení:
(89.8%)
Datum publikování: 18.12.2019
Datum poslední aktualizace: 20.09.2024

Autor
Tomáš Polakovič

Tomáš Polakovič

Připravujeme pro vás recenze, testy, hodnocení. Snažíme se vám poskytnout všechny informace, které vám pomohou při rozhodování s nákupem spotřebiče, elektroniky nebo jiného produktu. Zapojte se i vy do diskuse pomocí komentáře a pomozte někomu dalšímu.


Přidat komentář


Poslední články
Testovali jsme kuchyňské pomocníky MioMat a Luli Chef Midi: Který si vybrat?

Testovali jsme kuchyňské pomocníky MioMat a Luli Chef Midi: Který si vybrat?

Rychlá doba vyžaduje „smart“ řešení. A to nejen v práci, při sportu, péči o rodinu či domácnost, ale také při vaření. Právě... Přečíst článek

Jak vyčistit pračku od zápachu, plísně, vodního kamene – octem, kyselinou citrónovou, sodou bikarbonou

Jak vyčistit pračku od zápachu, plísně, vodního kamene – octem, kyselinou citrónovou, sodou bikarbonou

Ať už používáte pračku denně nebo několikrát do týdne, při každém praní se v jejích útrobách hromadí neodpařená voda a vodní... Přečíst článek

Elektrokoloběžka AERIUM H800 zvládne město i terén. Jaké jsou její hlavní přednosti?

Elektrokoloběžka AERIUM H800 zvládne město i terén. Jaké jsou její hlavní přednosti?

Hledáte praktický dopravní prostředek do města i na vyjížďky do přírody? Elektrokoloběžka AERIUM H800 je skvělou volbou.... Přečíst článek

Jak vyčistit myčku nádobí Electrolux, Bosch, Beko: octem, kyselinou citrónovou nebo sodou?

Jak vyčistit myčku nádobí Electrolux, Bosch, Beko: octem, kyselinou citrónovou nebo sodou?

Přestože myčku nádobí používáte denně, na její čištění často zapomínáte. Přistoupíte k němu až tehdy, když myčka najednou... Přečíst článek